Skip to content

Veganismeclub ‘superblij’ met akkerbouwer

De veganistische (dierloze) landbouw mag dan nog een niche zijn, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is blij met elke ontwikkeling in die richting.

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De veganistische (dierloze) landbouw mag dan nog een niche zijn, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme(NVV) is blij met elke ontwikkeling in die richting.

“Wij zijn echt superblij met akkerbouwers die ons voedsel produceren”, zegt Emile Dingemans, voorzitter van de NVV.

De NVV bood dinsdag 31 mei een petitie aan in de Tweede Kamer. De vereniging bepleit het recht voor iedereen om in (semi-)publieke gebouwen veganistische maaltijden te kunnen eten. Dingemans legt uit dat patiënten in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen soms met hun overtuiging in de knel komen. “Het komt voor dat patiënten niet de mogelijkheid krijgen in lijn met hun overtuiging veganistische maaltijden te eten. Ze krijgen een bord met vlees voorgezet. Ik ken iemand die het vlees laat liggen, maar daarvoor geen alternatieve plantaardige eiwitbron krijgt.”

Alternatieve schijf van 5

De NVV heeft een alternatieve schijf van 5 opgesteld, zonder dierlijke eiwitten, waarmee de mens een evenwichtig voedingspakket kan opstellen.

Kanttekeningen bij rol veehouderij

Dingemans zou een omschakeling naar meer plantaardige voedselproductie toejuichen. Hij zegt dat er kanttekeningen geplaatst kunnen worden bij de rol van de veehouderij als voedselproducent. Er gaan meer eiwitten in de vorm van granen, mais en soja het dier in, dan er als vlees, melk of eieren weer uitkomen, is zijn redenatie. Dat melkvee vooral gras eet, erkent hij. “Maar op grasland kun je ook alternatieve gewassen telen. Je onderschat het ondernemerschap van boeren, als je denkt dat ze geen plantaardige producten kunnen telen en daar iets moois van maken.”

Kweekvlees

Hij ziet kweekvlees niet per se als een goed alternatief. “We zijn er niet tegen, maar we zijn er ook niet voor”, zegt Dingemans. Nu zijn nog steeds dieren nodig voor de cellijnen. “Er zijn geen oneindige cellijnen. Er zijn berekeningen gemaakt dat je nog steeds duizenden of tienduizenden dieren nodig hebt om de wereld van kweekvlees te kunnen voorzien. Dan zien wij meer in plantaardige alternatieven.”

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin