Skip to content

Verhogen diepvriestemperatuur zou voedselketen duurzamer maken

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Birmingham zou de diepvriestemperatuur veilig verhoogd kunnen worden voor meer duurzaamheid.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
diepvries

Foto: Canva

Onderzoek aan de Universiteit van Birmingham heeft aangetoond dat het verhogen van de standaard diepvriestemperatuur naar -15°C veilig is. De verhoging van de temperatuur zou daarmee de voedselketen zonder risico’s duurzamer kunnen maken.

Door de standaard diepvriestemperatuur te verhogen, is er minder uitstoot van koolstofdioxide bij het koelen van voeding. Volgens de onderzoekers zou een mondiale verandering gelijk staan aan het besparen van de koolstofdioxide-uitstoot van 3,8 miljoen auto’s per jaar.

Invriezen tegen voedselverspilling

Daarnaast zou het verhogen van de temperatuur voedselverspilling verminderen, volgens de onderzoekers. Invriezen is namelijk een goede methode om voedsel langer houdbaar te maken. Het stelt mensen in staat om producten langer te bewaren en maaltijden beter te plannen. Dit moet wel energie-efficiënt en duurzaam gebeuren, zodat de milieuvoordelen van het invriezen opwegen tegen de milieunadelen. Wanneer er een duurzamer en efficiënter plan is voor het invriezen van voedsel, kan dit vaker gedaan worden en daarmee voedselverspilling tegengaan.

Bijna een eeuw -18°C

De standaardtemperatuur voor de vriezer werd 93 jaar geleden vastgesteld en is sindsdien niet meer veranderd. Daarom vinden de onderzoekers dat het tijd is om deze standaard te herzien. Niet alleen thuis, maar ook tijdens export van voeding wordt veel gebruik gemaakt van bevriezen. Een mondiale temperatuurverhoging van 3°C zou dus een grote impact kunnen hebben op de koolstofdioxide-uitstoot.

Snel delen

Afbeelding
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin