Skip to content

Verkiezingen 2023: Hoe denken partijen over de eiwittransitie?

Hoe staan de partijen tegenover de eiwittransitie en wat willen ze?

Updated on:
Analyse
Eiwittransitie
Verkiezingen eiwittransitie premium

Dilan Yesilgšz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) tijdens een debat. De BoerBurgerBeweging (BBB) is voorstander van vrije keuze en de VVD wil nieuwe verdienmodellen stimuleren en ontwikkelen.

Er is in Nederland nog geen concreet doel voor de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Met de aankomende verkiezingen kan dit onderwerp weer hoger op de agenda komen. Hoe staan de partijen tegenover de eiwittransitie en wat willen ze?

BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) is voorstander van vrije keuze. Volgens de partij passen dierlijke eiwitten in een uitgebalanceerd voedselpatroon. De partij vindt het belangrijk dat elke patiënt in een zorginstelling gezond (voldoende dierlijke en plantaardige eiwitten) aangeboden krijgt.

BVNL

Belang van Nederland (BVNL) vindt dat dierlijke eiwitten essentieel zijn in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Zij stellen dat deze beter opneembaar zijn door het menselijk lichaam dan plantaardige.

CDA

De Christendemocraten zien kansen voor de plantaardige sector en willen goede initiatieven voor duurzame ideeën om de consumptie en productie van plantaardige eiwitten te ondersteunen. Dierlijke eiwitten blijven bij de partij een belangrijk onderdeel van een gevarieerd eetpatroon.

ChristenUnie

De ChristenUnie gelooft dat de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten gezond is en grond en milieuruimte oplevert. Daarnaast ziet de partij economische kansen voor de akkerbouw. Als het aan deze partij ligt, trekken de overheid en markt gezamenlijk op om voldoende vraag te realiseren.

D66

D66 zegt dat de eiwittransitie kansen biedt voor Nederlandse akkerbouwers die meer soorten gewassen kunnen verbouwen. Een volledige omschakeling is volgens de partij nog heel ver weg. Tot die tijd zou de overheid plantaardig eten wel moeten stimuleren en ondernemers ondersteunen. D66 wil ook dat Nederland zich inzet voor een nieuwe EU-eiwitstrategie en wil kweekvlees zo snel mogelijk in de supermarkt.

Lees ook: Nieuwe eiwitstrategie moet Europa minder afhankelijk maken van voedselimport

FVD

Forum voor Democratie (FVD) houdt het kort: de partij wil in het geheel geen ‘eiwittransitie’. De partij vindt ook dat vegetarisch eten niet op een misleidende manier naar dieren mag verwijzen: geen vega-kalfsburger, maar vega-burger.

GroenLinks/PvdA

GroenLinks/PvdA onderschrijft het principe van de nationale eiwitstrategie en de Europese Farm to Fork-strategie. Ze steunen de komst van een Europese eiwitstrategie en willen de subsidies op dierlijke producten afbouwen. Groenlinks/PvdA wil ook de opschaling van ‘cellulaire landbouw’ (kweekvlees en precisiefermentatie) stimuleren. De partij wil streven naar een eiwitverhouding van 60% plantaardig en 40% dierlijk in 2030.

JA21

JA21 is ook voorstander van vrij keus voor de consument. De overheid bepaalt volgens de partij niet of er een transitie plaatsvindt. Die keuze ligt bij de markt en daarbij is de vraag naar plantaardige eiwitten doorslaggevend, niet het aanbod.

NSC

Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil de teelt en toepassing van plantaardig eiwit stimuleren. Omtzigt stemde voor het niet invoeren van een vleestaks.

PvdD

Partij voor de Dieren (PvdD) is tegen het fokken en doden van dieren voor consumptie. Zij stimuleren de omschakeling naar plantaardig en willen een einde aan promotie van dierlijke producten. Zij stellen dat dit ook leidt tot een verbeterde bodemgezondheid en dat het voor een duurzaam perspectief zorgt voor boeren. De partij is ook voor innovaties zoals kweekvlees en precisiefermentatie, onder de voorwaarde dat ze niet gepaard gaan met dierenleed. De partij is tegen insectenkweekindustrie.

PVV

De Partij voor de Vrijheid (PVV) legt de keuze bij de boeren. Zij vinden de eiwittransitie iets voor boeren die zelf willen omschakelen.

SGP

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil dat de voetafdruk van de voedselconsumptie omlaag gaat. Daarbij moeten dierlijke en plantaardige eiwitten niet tegen elkaar uitgespeeld worden, wat de partij betreft. Akkerbouw kan niet zonder dierlijke mest en restproducten van de plantaardige keten gaan richting de veehouderij.

SP

In het toekomstbeeld van de Socialistische Partij (SP) neemt het akkerbouw areaal toe ten koste van het areaal grasland. Veevoer zal enkel geteeld worden in Nederland. De teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie zal toenemen omdat de vleesconsumptie afneemt.

Volt

Volt zet in op innovatie en wil meer aandacht voor de ontwikkeling van kweekvlees en meer plantaardige vormen van eiwitrijke producten. De partij wil meer geld beschikbaar stellen voor onderzoek en verdere ontwikkeling en een verbod op vleesaanbiedingen in supermarkten.

VVD

De VVD wil nieuwe verdienmodellen stimuleren en ontwikkelen. Agrariërs kunnen omschakelen naar de teelt van plantaardige eiwitten of bijvoorbeeld bio-based bouwmaterialen, waarbij op termijn een volwassen markt ontstaat. Daarnaast is de partij voorstander van nieuwe, duurzame vormen van voedselproductie zoals kweekvlees, precisiefermentatie en GMO.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin