Skip to content

Vijf partijen starten FabaFood voor veldboon voor voeding

Vijf partijen starten het project FabaFood. Het doel is om veldbonenrassen te ontwikkelen die geschikt zijn voor menselijke voeding.

Vijf partijen starten het project FabaFood. Het doel is om moderne veldbonenrassen te ontwikkelen die geschikt zijn voor gebruik in levensmiddelen. Keygene, Agrifirm, Herba Ingredients, Me-at en Upfield werken hiervoor samen.

Hoewel de veldboon geschikt is voor de teelt in Nederland, zijn de huidige rassen geselecteerd voor gebruik als veevoer. ‘De bonen van die variëteiten vereisen daarom veel bewerking om de kwaliteit, smaak, kleur en textuur te verbeteren tot een niveau dat het eiwit aantrekkelijk maakt voor menselijke consumptie. De noodzaak voor al die bewerkingen is een ernstige beperking voor de ontwikkeling van het Faba-bonenareaal voor menselijke consumptie’, zo schrijven de partijen.

Het beoogde resultaat van het project zijn daarom nieuwe rassen, nieuwe eiwitextractiemethoden en prototypes van vlees- en zuivelvervangers ‘die superieur zijn in smaak, kleur, textuur en prijs’.

Veredeling, teelt, eiwitextractie en verwerking in voeding

Keygene zal zich in het project FabaFood als veredelaar bezig gaan houden met de selectie van een of meer nieuwe veldboonvariëteiten die geschikt zijn voor voeding. Agrifirm zal de nieuwe veldboonrassen gaan testen in de teelt. Herba Ingredients zal zich richten op de ontwikkeling van methoden voor eiwitextractie die passen bij de eigenschappen van het nieuwe ras. Vervolgens zullen Me-at en Upfield manieren ontwikkelen om de geëxtraheerde eiwitten te verwerken tot plantaardige producten.

De bedrijven ontvangen voor het project samen een subsidiebedrag van maximaal € 687.955 via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De totale kosten bedragen € 1.539.744.

Lees ook: Nieuw beeldmerk voor plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin