Doorgaan naar artikel

Vlaamse onderzoekers zien brood in waterlinzen

Momenteel is het gebruik van waterlinzen in voeding nog niet toegelaten in Europa.

ingrediënten vleesvervanger

Waterkroos kan een nieuwe, gezonde en eiwitrijke groente worden. Foto: LemnaPro

De Vlaamse onderzoeksinstellingen Flanders’ FOOD, Inagro, Universiteit Gent en VIVES Hogeschool zien potentieel in de eiwitrijke waterlinzen oftewel eendenkroos, en starten een onderzoek naar de teelt ervan.

Momenteel is het gebruik van waterlinzen in voeding nog niet toegelaten in Europa, maar mogelijk komt daar snel verandering in. Alhoewel de verwerking van waterlinzen in Europa nog niet is toegestaan, heeft de watergroente zich al wel bewezen in andere delen van de wereld. Zo staat de groente al regelmatig op het menu in Zuidoost-Azië. Daarnaast zijn er bedrijven in Israël en de Verenigde Staten die de plantjes en eiwitpoeders op de markt brengen.

Waterlinzen snelst groeiende plant ter wereld

De waterlinzen behoren volgens de Vlaamse onderzoeksinstellingen tot de snelst groeiende planten ter wereld. Ook hebben ze een nutritioneel interessante samenstelling. Zo bevatten ze een hoge eiwitconcentratie en een aminozuurprofiel dat vergelijkbaar is met dat van soja. Ook hebben ze functionele eiwitten en een gunstige vetzuursamenstelling met een laag zetmeelgehalte. Daardoor zijn ze laag-calorisch. Ook bevatten ze antioxidantia en fytosterolen.

Ingrediënt in vleesvervangers

Door deze eigenschappen zou eendenkroos in potentie geschikt zijn als eiwitrijke groente of als ingrediënt in vleesvervangers. Daarnaast kan het eiwitconcentraat dienen als eiwitverrijker in voedingsproducten. Ook als veevoeder zouden waterlinzen een lokaal alternatief kunnen zijn voor geïmporteerde soja, vooral ook omdat ze kunnen groeien op reststromen.

Teeltonderzoek

Om toegelaten te worden in voeding voor humane consumptie in Europa, moet er eerst een wetenschappelijk onderbouwde risicoanalyse voorgelegd worden. Waterlinzen vallen namelijk onder de Novel Food-regeling. Er zouden op dit moment vijf novelfood-dossiers in de running zijn voor goedkeuring en de Belgische organisaties verwachten dat deze er in 2022 dan ook komt. Dit rechtvaardigt volgens hen een snelle opstart van het onderzoeksproject LemnaPro (Lemna is een Latijnse benaming voor waterkroos, red.), waarbij de teelt wordt onderzocht. “Er is al heel wat kennis te vinden in de literatuur en ook op laboschaal zijn er al zaken onderzocht, maar praktijkkennis en opschaling zijn cruciaal om de teelt van waterlinzen rendabel te maken”, klinkt het.

Geïnteresseerde voedingsbedrijven

Om snel te kunnen schakelen als waterlinzen worden goedgekeurd als novel food, wordt er naast de teelt, de nutritionele en veiligheidsaspecten ook stilgestaan bij de toepassing van waterlinzen in voedingsproducten. Hiervoor zoeken de onderzoeksinstellingen nog geïnteresseerde voedingsbedrijven. Deze kunnen met Flanders Food contact opnemen. “Deelnemers kunnen al deze ontwikkelingen vanaf de eerste rij volgen en bovendien begeleiding krijgen om zelf met waterlinzen aan de slag te gaan.”

Auteur: Jerom Rozendaal

Snel delen

Image
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin