Skip to content

Vleestaks en minder dierlijke eiwitten om klimaatdoelen te halen

Belasting op vlees, sturen op minder consumptie van dierlijke eiwitten, strengere regels voor CO2-emissie in de glastuinbouw en krimp van de veestapel. Dat is volgens een advies nodig om de klimaatdoelen in 2050 te halen.

Updated on:
Business
Nieuws
vleestaks premium

Het rapport suggereert om taboemaatregelen als een vleestaks niet te schuwen. - Foto: Joris Telders

Een vleestaks, sturen op minder consumptie van dierlijke eiwitten, strengere regels voor CO2-emissie in de glastuinbouw en een krimp van de veestapel. Dat is volgens een adviesrapport nodig om de klimaatdoelen in 2050 te halen.

Het rapport is geschreven door ambtenaren van verschillende ministeries en onderzoekt wat er moet gebeuren om de klimaatdoelen (55% CO2-reductie in 2050) te halen. Het rapport suggereert om taboemaatregelen als een vleestaks en krimp van de veestapel niet te schuwen. Niet alleen in de landbouw moet meer gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Ook andere sectoren zoals industrie en verkeer zullen moeten werken aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Belangrijkste adviezen voor food en landbouw

Voor food en landbouw zijn dit de belangrijkste adviezen:

  • verschuiving naar consumptie van plantaardige eiwitten door normering in supermarkten en fastfoodketens;

  • belasting op vlees en zuivel;

  • normering tegen voedselverspilling en een strenger beprijzend beleid;

  • CO2-beprijzing en aanpassing voordeel energiebelasting in de glastuinbouw;

  • sturen op grootte van de veestapel;

  • duurzaamheidsnormen voor veevoer invoeren.

Vleestaks om landbouwsector te helpen verduurzamen

Over de optie voor een vleesbelasting luidt het advies dat de opbrengst van deze belasting kan worden gebruikt om de Nederlandse landbouwsector te helpen om verder te verduurzamen.

Beprijzing

Het kabinet gaat op zoek naar een combinatie van beprijzing, regels en subsidies om de klimaatdoelen te halen. Dat zegt klimaatminister Rob Jetten in een reactie op het advies over de klimaatdoelen. Jetten wil vervuiling een eerlijkere prijs geven en ook de norm stellen. “Het schone alternatief is het enige alternatief, maar met subsidies ook zorgen dat iedereen het kan meemaken.”

Hij kijkt daarbij naar de portemonnee van huishoudens, en de mogelijkheid van kleinere ondernemers om te blijven investeren. Het kabinet heeft er “jarenlang achteraan gehobbeld” als het om klimaatbeleid gaat, erkent de bewindsman.

De klimaattransitie vraagt wat van ons allemaal. Daarom is de klimaatrechtvaardigheid zo belangrijk

Doorgerekende maatregelen in mei

Jetten wilde nog niet vooruitlopen op welke acties het kabinet precies gaat ondernemen. In mei komt Jetten met doorgerekende maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen flink moeten verminderen. Maatregelen zullen mogelijk ingrijpen in de levens van mensen, erkent de bewindsman. “De klimaattransitie vraagt wat van ons allemaal. Daarom is de klimaatrechtvaardigheid zo belangrijk.”

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin