Skip to content

Voedingsbedrijven zien prijzen al vier maanden dalen

De verkoopprijzen van de voedingsmiddelenindustrie dalen al vier maanden op rij.

verkoopprijzen voedingsindustrie

In januari gingen de verkoopprijzen van de voedingsbedrijven nog met 2,8% omhoog, maar in februari volgde de eerste prijsverlaging. Foto: Roel Dijkstra

De verkoopprijzen van de voedingsmiddelenindustrie dalen al vier maanden op rij. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In juli daalden de verkoopprijzen van de voedingsbedrijven met gemiddeld 1% ten opzichte van de maand er voor. Dat is een forse prijsdaling, die niet vaak voorkomt. In de afgelopen tien jaar is het een keer voorgekomen dat de prijsdaling in een maand groter was; oktober 2014 met een prijsverlaging van 1,3%.

Gemiddeld genomen verhogen de voedingsbedrijven hun verkoopprijzen elke maand met 0,25%. Onder invloed van duurdere grondstoffen en energie werden de prijzen in de eerste vier maanden van vorig jaar fors verhoogd; met in de piek een prijsverhoging van 5,2% in april. Ook in de maanden erop volgenden prijsverhogingen, maar die vallen in het niet bij de prijsknallers van de eerste vier maanden.

Omslag verkoopprijzen voedingsbedrijven

Dit jaar kwam de omslag. In januari gingen de verkoopprijzen van de voedingsbedrijven nog met 2,8% omhoog, maar in februari volgde de eerste prijsverlaging. In maart wisten de bedrijven hun verkoopprijzen nog iets te verhogen, maar daarna is de prijsdaling toch echt ingezet. Met de grootste daling in juli; de laatste maand waarvan cijfers beschikbaar zijn.

In vrijwel de hele voedingssector zijn de prijzen met ruim 1% gedaald. Behalve bij vis, brood en de groep overige voedingsmiddelenbedrijven. Tot de laatste categorie behoren onder meer de producenten van cacao, zoetwaren, specerijen en kant-en-klaarmaaltijden.

Zuivel- en vleesindustrie

De zuivelindustrie verlaagde haar verkoopprijzen in juli met 1,2%. Mede daardoor ligt het prijspeil van deze fabrikanten al 6,2% onder het niveau van een jaar geleden. Vorig jaar zomer en herfst lagen de verkoopprijzen van de zuivelaars nog zo’n 20% hoger dan het jaar daarvoor.

In de vleesbranche zien we de verkoopprijzen nu ook echt dalen. Ten opzichte van juni met 1,1%. Het prijsverschil met vorig jaar slinkt daarmee tot 6,5%. Van april 2022 tot februari van dit jaar lagen de verkoopprijzen van de vleesbedrijven nog ruim een kwart hoger dan het jaar daarvoor.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin