Doorgaan naar artikel

Voedingsconcern ADM had topjaar in 2021

ADM verdiende in het vierde kwartaal van vorig jaar minder aan zoetstoffen, zetmeet en ethanolproducten dan in het laatste kwartaal van 2020. - Foto: Canva premium

ADM verdiende in het vierde kwartaal van vorig jaar minder aan zoetstoffen, zetmeet en ethanolproducten dan in het laatste kwartaal van 2020. - Foto: Canva

Het Amerikaanse voedings- en grondstoffenconcern ADM heeft een topjaar achter de rug. De nettowinst over 2021 steeg met 53% naar $ 2,7 miljard (€ 2,4 miljard).

De omzet over vorig jaar kwam uit op $ 85,2 miljard (€ 75,6 miljard). Dat is 32% meer dan in 2020. Het bedrijfsresultaat klom 38% naar bijna $ 4,8 miljard (€ 4,3 miljard). ADM verwacht ook voor 2022 een goed jaar.

CEO Juan Luciano is tevreden over de resultaten. “Onze activiteiten sluiten aan bij de aanhoudende trends op het gebied van voedselzekerheid, gezondheid en welzijn en duurzaamheid.”

Winst voeding- en voerdivisie 26% hoger

Vooral de resultaten in de voedings- en voerdivisie (Nutrition) zagen in het vierde kwartaal een stijgende lijn. De omzet groeide 19% en de winst 26% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. De winst in deze divisie over heel 2021 lag 20% boven het niveau van 2020.

ADM verdiende in het vierde kwartaal van vorig jaar minder aan zetmeel, zoetstoffen en ethanolproducten (carbohydrate solutions) dan in het laatste kwartaal van 2020. Dat komt door de hogere inkoopprijzen van grondstoffen en energie. Bij de verwerking van mais verdiende ADM echter weer veel meer, vooral doordat bioethanol voor brandstof meer geld opleverde. De verdiensten in de divisie landbouw en oliezaden waren vergelijkbaar met die in het laatste kwartaal van 2020.

‘Goede marges’

CEO Luciano is optimistisch over de verwachtingen voor 2022. “We kunnen goede marges realiseren door een sterke vraag naar meel en naar plantaardige olie als grondstof voor hernieuwbare groene diesel. Ook de ethanolmarkt ziet er gezond uit, ondersteund door een grotere binnenlandse en exportvraag en meer duidelijkheid over de regelgeving. Onze uitstekende prestaties in het vierde kwartaal en over heel 2021 geven ons een geweldig momentum in dit nieuwe jaar.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin