Voedingsmiddelenindustrie verhoogt prijzen met 9,2%

29-10 | |
Het prijsverschil van zuivel vergeleken met vorig jaar loopt op naar 6,5%. - Foto: Hans Prinsen
Het prijsverschil van zuivel vergeleken met vorig jaar loopt op naar 6,5%. - Foto: Hans Prinsen

De voedingsmiddelenindustrie heeft haar verkoopprijzen in de afgelopen twaalf maanden elf keer verhoogd.

De maandelijkse prijsmutaties variëren van -0,1% tot 1,7%. Het resultaat daarvan is dat de verkoopprijzen inmiddels 9,2% hoger liggen dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In juni zagen de voedingsmiddelenfabrikanten zich genoodzaakt hun prijzen fractioneel te verlagen; dit leverde een prijsdaling op van 0,1%. Sindsdien worden de prijsknoppen weer de andere kant opgedraaid en dat resulteert in maandelijkse prijsverhogingen van 0,5 tot 1%.

Oliën duurder

Vooral de producenten van plantaardige en dierlijke oliën en vetten schroeven hun verkoopprijzen op. In september werd een plus gerealiseerd van 2,3%. Daarmee liggen de prijzen van deze fabrikanten 30,2% boven het niveau van september 2020. De diervoerindustrie heeft de stijgende grondstofprijzen ook maandenlang doorberekend in hogere afzetprijzen. Sinds augustus zijn de prijzen echter niet verder verhoogd. Daardoor stabiliseert het prijsverschil met vorig jaar zich op een niveau van iets boven de 15%.

Brood- en deegwarenindustrie meest constant

In de voedingsmiddelensector mag de brood- en deegwarenindustrie zich wel rekenen tot de meest constante in de hele keten. Na januari 2019 is er slechts vijf keer een prijsmutatie geweest van rond een half procent. De laatste keer dat de prijzen iets omhooggingen was in april van dit jaar. Verder is er vrijwel niet aan de prijsknop gedraaid. Het prijsverschil met een jaar geleden bleef dan ook in september beperkt tot 1,0%.

De meelindustrie gebruikt het prijsinstrument wel wat vaker om de duurdere granen en energiekosten door te berekenen. Maar ook hier blijft de prijsverhoging zeer beperkt met 1,7% op jaarbasis. In heel 2020 gingen de verkoopprijzen van deze bedrijven nog met 0,8% omlaag.

Zuivel duurder

De zuivelindustrie schroeft de prijzen wel wat meer op. Na relatieve rust op het prijzenfront in de zomermaanden werden de verkoopprijzen in september met 1% verhoogd. Het prijsverschil met vorig jaar loopt hiermee op naar 6,5%. Ook hier gingen de prijzen in 2020 nog met 0,8% omlaag.

Ondanks maandelijkse prijsverlagingen lagen de verkoopprijzen bij de vleesbedrijven over heel 2020 gemiddeld 0,6% hoger dan in 2019. Dit jaar gaan de prijzen elke maand omhoog. Dat zorgt er voor dat in september 11,6% hogere prijzen zijn berekend dan een jaar geleden.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer