Skip to content

VS voert druk op om landbouwexport te vergroten

De VS is dringend op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden voor agrarische producten en voedingsmiddelen.

Updated on:
Business
Nieuws
VS landbouwexport premium

Tom Vilsack, Amerikaanse landbouwminister. De VS investeert veel om de exportmarkten verder te ontwikkelen. Foto: ANP

De Verenigde Staten zijn dringend op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden voor agrarische producten en voedingsmiddelen.

Ondertussen voert het land de druk op om meer te kunnen exporteren naar de drie belangrijkste afzetmarkten; Canada, Mexico en China. China is veruit de grootste klant van de VS met een exportwaarde van bijna $ 41 miljard dollar, omgerekend meer dan € 38 miljard. Daarmee voldoet China echter nog niet aan de afspraken die in 2020 zijn vastgelegd. De VS dringt er op aan dat China zijn afspraken beter na komt, zegt hoofdonderhandelaar Doug McKalip tegen persbureau Reuters.

Naleving afspraken

Canada moet meer zuivelproducten toestaan uit de VS, meent McKalip. Het Noord-Amerikaanse land komt zijn toezeggingen uit het USMCA-akkoord (voorheen Nafta) niet na vinden de Verenigde Staten. De VS heeft voor de tweede keer een klacht ingediend bij de geschillencommissie die moet toezien op de naleving van de afspraken. Mexico wordt onder druk gezet om transgene mais toe te staan.

Record in export agrarische producten en voedingsmiddelen

De VS boekte in 2022 voor het tweede achtereenvolgende jaar een nieuw record in de export van agrarische producten en voedingsmiddelen. De totale exportwaarde van de landbouwproducten is volgens het landbouwministerie USDA gestegen naar $ 196 miljard (€ 183 miljoen). Naast China werden er ook nieuwe records geboekt in de export naar Mexico, Canada, Zuid-Korea, Taiwan, de Filippijnen en Colombia. Dat zijn zeven landen uit de top 10 van belangrijkste klanten voor de VS. Japan, de Europese Unie en Vietnam zijn de andere drie bestemmingen in de top 10.

VS kijkt naar nieuwe groeimogelijkheden

Vorig jaar telde de VS dertig bestemmingen die voor meer dan 1 miljard dollar aan landbouwproducten afnamen. Het land investeert veel om de exportmarkten verder te ontwikkelen. Daarbij wordt ook gekeken naar nieuwe groeimogelijkheden in onder meer Afrika, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. “Uiteindelijk gaat het bij de handel in landbouwproducten allemaal om kansen. Kansen voor de Amerikaanse akkerbouwers en veehouders, voor onze plattelandsgemeenschappen, voor de Amerikaanse economie en voor onze wereldwijde klanten”, zegt landbouwminister Tom Vilsack.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin