Doorgaan naar artikel

WEcR: Nederlands voedselsysteem is robuust

Blokkade van een distrubitiecentrum van Jumbo in Raalte. Bij een blokkade van een distributiecentrum van een bepaalde winkelformule zijn er voor huishoudens vaak voldoende alternatieve winkels bereikbaar. Foto: ANP

Blokkade van een distrubitiecentrum van Jumbo in Raalte. Bij een blokkade van een distributiecentrum van een bepaalde winkelformule zijn er voor huishoudens vaak voldoende alternatieve winkels bereikbaar. Foto: ANP

Het Nederlandse voedselsysteem is robuust. Verschillende kortetermijncrises afgelopen jaren, zoals uitbraak van dier- en plantziekten, handelsboycotten en grotere prijsvolaliteit als gevolg van verminderde prijsbescherming van het GLB, toonden aan dat de gevolgen hiervan goed zijn op te vangen.

Dat is de conclusie in een notitie opgesteld door Wageningen Economic Research. De notitie werd opgesteld op verzoek van het ministerie van LNV naar aanleiding van blokkades van distributiecentra van supermarkten.

Bevoorrading supermarkten

De onderzoekers van WEcR stellen dat supermarkten een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening in Nederland. De bevoorrading van de supermarkten vindt plaats door een beperkt aantal distributiecentra. De bevoorrading is gevoelig voor (kortdurende) verstoring bij uitval van distributiecentra. De strategische voorraden zijn in winkels namelijk beperkt. ‘Een verstoring leidt tot kosten (bederf) en kan leiden tot lege schappen. De gevolgen zullen vooral te zien zijn bij verse producten waarvoor de aanvoer dagelijks is en de winkelvoorraad klein’, zo staat in de notitie.

Eigen distributiecentra

De onderzoekers wijzen er wel op dat in de praktijk de gevolgen voor consumenten mee kunnen vallen. Verschillende winkelformules hebben namelijk eigen distributiecentra. Bij een blokkade van een distributiecentrum van een bepaalde winkelformule zijn er voor huishoudens vaak voldoende alternatieve winkels bereikbaar. Het effect van incidenten zoals een blokkade kan wel worden versterkt door de reactie van consumenten op vermeende tekorten: ze kunnen gaan hamsteren.

Voedselvoorziening niet in gevaar

Ook bij andere ‘schokken’ in het voedselsysteem, zoals plant- of dierziekten, kunnen de effecten ernstig zijn, maar vaak niet van lange duur. Een uitbraak van een ziekte of een voedselveiligheidsrisico leidt tot een terugval in het aantal dieren en/of productie. Hoewel de terugval kan leiden tot (tijdelijk) hogere prijzen en (relatieve) schaarste in de winkels, komt de voedselvoorziening niet in gevaar, zo stelt WEcR, omdat de producten die wegvallen kunnen worden vervangen door andere producten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin