Skip to content

Zuivel zorgt voor lagere consumentenprijs in EU

In april begon het nog schoorvoetend, maar langzamerhand zien we in steeds meer landen dalende prijzen voor melk.

consumentenprijs zuivel

In het zuivelschap zijn het vooral de pakken melk die in prijs worden verlaagd. Foto: Canva

De Europese consument betaalde in juli iets minder voor voeding dan in juni, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

Het is voor het eerst sinds september 2021 dat voeding iets goedkoper is geworden ten opzichte van de voorafgaande maand. In de afgelopen twee jaar is de consumentenprijs van voedingsmiddelen ruim een kwart gestegen. Elke maand kwam er gemiddeld zo’n 1,3% bovenop de prijs. Tot vorige maand. De verlaging is vooralsnog bescheiden: -0,2%. Vooral zuivel, fruit en groente hebben bijgedragen aan de prijsverlaging in juli.

Dalende prijzen voor melk

In het zuivelschap zijn het vooral de pakken melk die in prijs worden verlaagd. In april begon het nog schoorvoetend, maar langzamerhand zien we in steeds meer landen dalende prijzen voor melk. Vorige maand werden bij halfvolle en magere melk in achttien van de 27 EU-lidstaten lagere prijzen gemeten dan de maand ervoor, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat.

Aldi begon begin juni in Duitsland met lagere prijzen op de melkpakken. Twee weken later volgden de Nederlandse supermarkten. De prijskaartjes van € 1,19 voor een liter van de goedkopere halfvolle melk werden vervangen door kaartjes met daarop € 0,99. Daarmee werd een flinke stap gezet in de verlaging van de gemiddelde prijs voor melk in de winkels. Hierdoor zakte het totale prijsniveau van de halfvolle en magere melk in juni met zo’n 4% en volgde in juli een grotere stap omlaag met ruim 6%.

Prijs melk in België en Frankrijk niet lager

Daarmee is de prijsverlaging in Nederland een van de grootste binnen de EU. Alleen in Hongarije was de prijsverlaging in de afgelopen twee maanden nog groter. In juni verlaagden de Hongaarse winkels hun prijzen voor halfvolle en magere melk al met ruim 3% en daarbovenop kwam nog een daling van 8,6% in juli. Daartegenover staat dat er ook nog steeds landen zijn waar ze in winkels steeds meer geld vragen voor melk. Zo werden in België de prijzen voor halfvolle en magere melk in juli nog met 2% verhoogd. Ook in Frankrijk zijn maandelijks prijsverhogingen te zien.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin