Doorgaan naar artikel

Zuivelbedrijf Saputo ziet overnamekansen

Foto: ANP

Foto: ANP

Het Canadese zuivelbedrijf Saputo verwacht dat er na afloop van de coronacrisis goede mogelijkheden ontstaan voor nieuwe overnames. “Sommige van onze collega’s bevonden zich voor de crisis al op dun ijs, misschien dat dit hen net over de rand duwt,” aldus CEO Lino Saputo tijdens een briefing voor financiële analisten over de gevolgen die Covid-19 voor het bedrijf heeft.

Het beursgenoteerde Saputo verwerkt jaarlijks rond de elf miljard liter melk in 67 vestigingen met 17.200 medewerkers. Het Canadese bedrijf is al geruime tijd in veel delen van de wereld op overnamepad. Zo werd twee jaar geleden voor € 1,32 miljard de Britse kaasfabrikant Dairy Crest aangekocht, dat het grootste kaasmerk in dat land, Cathedral City, voert. Eerder al werden ook zuivel- en kaasfabrikanten in Australië, de Verenigde Staten en Canada zelf aangekocht. Dankzij die acquisities nam de omzet in het boekjaar 2018/19 met 17% toe naar omgerekend € 8,3 miljard.

‘Concurrenten verzwakken door coronacrisis’

De topman van Saputo denkt nu dat er concurrenten zijn die door de coronacrisis zoveel verzwakken, dat ze aantrekkelijker geprijsd worden voor een overname. “Ik denk dat er, als we uit deze crisis komen, meer mogelijkheden zijn voor fusies en acquisities.”

Saputo zelf heeft momenteel vooral te kampen met de sterk gedaalde vraag uit de horeca met daartegenover een veel hogere vraag vanuit de winkels. “Wij proberen producten die voor de horeca bestemd waren nog om te vormen, zodat winkelbedrijven ze ook willen kopen. Als dat niet lukt, dan geven we het weg aan voedselbanken. Het is zeker in deze tijd niet aanvaardbaar om voedsel weg te gooien.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin