Skip to content

Zuivelexporteurs VS vrezen onherstelbare schade

Updated on:
Business
Handel
Nieuws
Haven van Baltimore. - Foto: ANP premium

Haven van Baltimore. - Foto: ANP

De huidige logistieke problemen in de havens van de Verenigde Staten (VS) kunnen de zuivelexport onherstelbaar schaden.

Dat heeft Mike Durkin, CEO bij Leprino Foods, verklaard tegenover het Landbouwcomité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij vraagt de overheid daadkrachtig in te grijpen. Bijvoorbeeld door de openingstijden van havens te verruimen en te zorgen voor extra mankracht.

Reputatieschade Amerikaanse zuivelindustrie

Durkin verwacht niet dat de logistieke problemen snel zijn opgelost. Hij vreest voor onherstelbare schade aan de Amerikaanse landbouw, aangezien klanten over de hele wereld de betrouwbaarheid van de Amerikaanse zuivelindustrie als leverancier in twijfel trekken. De topman wordt in zijn pleidooi voor een snelle oplossing gesteund door de belangenorganisaties Usdec en NMPF.

Familiebedrijf Leprino Foods is naar eigen zeggen de grootste producent van mozzarella ter wereld. De onderneming telt 4.500 werknemers en heeft productielocaties in Colorado, Californië, Nieuw Mexico, Michigan, Pennsylvania en New York. Leprino exporteert in melkequivalenten ongeveer een kwart van de geproduceerde zuivel naar meer dan 55 landen.

Zuivelexport goed voor € 5,6 miljard

Landelijk is de Amerikaanse zuivelexport goed voor ongeveer de melkproductie van een dag in de week. De zuivelexport vertegenwoordigt een waarde van rond € 5,6 miljard. Onder de huidige omstandigheden lukt het op de langere termijn niet om product op een betrouwbare en betaalbare manier bij klanten in meer dan 133 landen te krijgen, geeft de zuivelsector aan.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin