Skip to content

Zuivelsector blij met actie tegen voedingsnationalisme

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Europese zuivelindustrie toont zich blij dat de Europese Commissie eindelijk juridische actie onderneemt tegen nationalisme in het supermarktschap.

Europees advocaat-generaal Gerard Hogan heeft zijn conclusies daarover neergelegd bij het Europees Hof van Justitie. Het pleidooi van Hogan richt zich tegen de verplichte herkomstlabeling waar onder meer Frankrijk mee werkt (officieel heet dit nog ‘experimenteren‘).

EDA met Hogan aan

De Europese zuivelkoepel EDA is het volledig met Hogan eens. Een van haar leden, de Franse zuivelgigant Lactalis, had de aanvankelijk rechtzaak aangespannen. Volgens Hogan is herkomstlabeling alleen te overwegen als de herkomst van het voedingsmiddel een tastbaar effect heeft op het product zelf. Elke andere conclusie ‘zou de weg effenen voor puur nationalistische en zelfs chauvinistische instincten’, zo schrijft hij. Hogan zet zich hiermee af tegen de Franse claim al zou de perceptie die de consument heeft omtrent productkwaliteit onderdeel zijn van de productkwaliteit zelf.

De EDA echoot Hogan in andere bewoordingen: “Er is geen verschil tussen Franse of Duitse melk. Verschillen tussen melk zijn er alleen op van andere veehouderijsystemen en omstandigheden.”

Er is geen verschil tussen Franse of Duitse melk

Steeds meer lidstaten hebben de laatste jaren regels en wetten doorgevoerd die de werking van de Europese binnenmarkt versterken. Europarlementariër Andreas Schwab (EVP) heeft daar onlangs een overzicht van gepresenteerd.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin