Skip to content

Beter Leven-keurmerk kan nog worden gered

Actiegroep Ongehoord concludeert dat het Beter Leven-keurmerk is mislukt.

'Het Beter Leven-keurmerk zit nu op 6.000 verschillende producten en er doen bijna 2.000 boeren mee'. Foto: Henk Riswick premium

'Het Beter Leven-keurmerk zit nu op 6.000 verschillende producten en er doen bijna 2.000 boeren mee'. Foto: Henk Riswick

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming heeft twee doelstellingen: het is bedoeld als garantie dat dierlijke producten diervriendelijk worden geproduceerd en het is bedoeld om te laten zien hoe boeren voor hun dieren zorgen.

Het keurmerk zit nu op 6.000 verschillende producten en er doen bijna 2.000 boeren mee. Kwantitatief is het keurmerk een succes. De actiegroep Ongehoord heeft echter kwalitatief onderzoek gedaan naar de overtredingen die de afgelopen tien jaar bij bedrijven zijn vastgesteld. Zij concluderen dat het Beter Leven-keurmerk is mislukt.

Hoe kan de Dierenbescherming met slechts zeer beperkte menskracht controleren of alle deelnemers zich aan de regels houden?

De garantie die het keurmerk van de Dierenbescherming geeft, betekent niet dat er geen overtredingen meer zullen zijn. Ik denk dat het niet moet gaan over het keurmerk zelf, maar over de mogelijkheid om de regels te handhaven. Hoe kan de Dierenbescherming met slechts zeer beperkte menskracht controleren of alle deelnemers zich aan de regels houden? Dat is onmogelijk. Deelnemers zullen zelf, door allerlei slimme digitale methoden, moeten aantonen dat zij zich aan de regels houden. Maar garantie betekent pas echt iets als er door de Dierenbescherming de juiste maatregelen worden genomen als het fout gaat. Het Beter Leven-keurmerk kan nog worden gered.

Nieuwe dierenwet

Ik stel voor dat actiegroep Ongehoord de volgende tien jaar onderzoek gaat doen naar overtredingen in het kader van de pas aangenomen nieuwe dierenwet. Die nieuwe wet, ingebracht door de Partij voor de Dieren, regelt dat dieren vanaf 2023 zo veel mogelijk natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Voor miljoenen hondenbezitters zou dit betekenen dat zij bijvoorbeeld meerdere honden moeten hebben, dat de honden uren per dag moeten kunnen loslopen en dat honden opsluiten in kooien en kleine ruimtes verboden zal zijn. Hoe kan de overheid via de nieuwe dierenwet garanderen dat honden op een natuurlijke manier worden gehouden? Hoeveel incidenten zullen er zijn? Geen enkele.

De minister heeft huisdieren uitgezonderd, anders zou er geen hond meer stemmen op de Partij voor de Dieren.

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin