Skip to content

Proef met vaccin tegen vogelgriep

Er komt mogelijk een laboratoriumproef met de toepassing van vaccins tegen vogelgriep.

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
De Europese Unie zet ook in op een vaccin tegen vogelgriep. - Foto: Canva premium

De Europese Unie zet ook in op een vaccin tegen vogelgriep. - Foto: Canva

Er komt mogelijk een laboratoriumproef met de toepassing van potentieel succesvolle vaccins tegen vogelgriep. Dat meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister zegt dat het ministerie daarvoor aanklopt bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en bij Wageningen Bioveterinary Research. Onderzoekers zijn bezig een proef op te zetten om een vaccin tegen het H5N1-virus te testen. Die proef wordt onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd en moet goedgekeurd worden door de Centrale Commissie Dierproeven.

Daarnaast is de minister in gesprek met de Franse autoriteiten om gezamenlijk andere opties te bekijken voor een proef met een vaccin tegen hoogpathogene aviaire influenza (vogelgriep).

Efsa onderzoekt vaccins

De Europese Unie zet ook in op een vaccin tegen vogelgriep. De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa onderzoekt welke vaccins er zijn. De minister verwacht het Efsa-rapport in de loop van volgend jaar.

Geen preventieve vaccinatie mkz

Schouten denkt op dit moment niet aan preventieve vaccinatie tegen mond- en klauwzeer en varkenspest. Beide dierziekten komen in de Europese Unie niet voor. Als er een dreiging van een besmetting is en er een goed werkend vaccin beschikbaar is, zal ze bekijken of vaccinatie nodig is. Ze weegt daarbij zwaar mee of een ziekte ook overdraagbaar is op de mens. Dat laatste geldt bijvoorbeeld bij vaccinatie tegen Q-koorts, die verplicht is gesteld.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin