Doorgaan naar artikel

Britten mogen kalkoenen nu al slachten voor kerst vanwege vogelgriep

Vanwege de ernstige vogelgriepuitbraak in het Verenigd Koninkrijk willen de Britten de eisen rond de afzet van pluimveevlees rond de feestdagen verruimen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
Het Verenigd Koninkrijk produceert 11 miljoen kalkoenen per jaar. Daarvan wordt twee derde gegeten tijdens de kerst. - Foto: Canva/LauriPatterson premium

Het Verenigd Koninkrijk produceert 11 miljoen kalkoenen per jaar. Daarvan wordt twee derde gegeten tijdens de kerst. - Foto: Canva/LauriPatterson

Het Verenigd Koninkrijk kampt met de ergste vogelgriepuitbraak uit de geschiedenis. Daarom wil het Engelse ministerie voor voeding en platteland Defra, in overleg met de voedselveiligheidsdienst FSA, de eisen voor het vermarkten van gevogelte rond de feestdagen verruimen.

Fokkers van kalkoenen, ganzen of eenden voor hun vlees kunnen dieren dan eerder slachten en de producten invriezen. Vervolgens kunnen ze het vlees tussen 28 november en 31 december ontdooien en aan de consument te verkopen. Die optie geeft pluimveehouders volgens het ministerie zekerheid over hun planning

Lees ook: Eén vol jaar vogelgriep, en nu?

Engelsen betalen vergoeding vogelgriep eerder uit

Defra gaat de schadevergoeding voor dieren die zijn geruimd wegens vogelgriep betalen vanaf het moment dat die ruiming begint en niet pas als die actie is afgerond. Daarmee denkt Defra de kasstroom problemen voor getroffen pluimveehouders te verlichten.

​“We hebben een hoogst weerbarstige voedingsketen die jaarlijks in het VK 11 miljoen kalkoenen produceert. Daarvan wordt twee derde gegeten tijdens de kerst. Boeren en pluimveevleesproducenten staan onder grote druk vanwege de vogelgriepuitbraken. We weten dat velen bezorgd zijn over de gevolgen voor hun bedrijf. We hopen dat de praktische oplossingen die we nu aankondigen hen grotere financiële zekerheid biedt,” aldus de pas benoemde staatssecretaris voor landbouw Mark Spencer.

De dier- en plantgeneeskundige dienst APHA meldde zaterdag 29 oktober vijf nieuwe gevallen op één dag. Zondag kwamen er weer twee bij. Volgens Defra zijn in de afgelopen twaalf maanden meer dan 200 besmettingen met vogelgriep bij professionele pluimveebedrijven of hobbyboeren gemeld.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin