Skip to content

Jumbo test verbeteringen varkenswelzijn voor nieuwe criteria Beter Leven

Jumbo Supermarkten test het behouden van lange staarten en vrijloopkraamhokken bij varkens. Deze betere leefomstandigheden zijn onderdeel van de nieuwe criteria van het keurmerk Beter Leven.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Afbeelding

Foto: ANP

Jumbo Supermarkten begint dit najaar met twee proefprojecten om de leefomstandigheden van varkens te verbeteren, waarmee in de toekomst (2025) aan de nieuwe criteria van het Beter Leven keurmerk voldaan kan worden. Bij de eerste proef worden de staarten van varkens niet gecoupeerd. Bij de tweede proef krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte in vrijloopkraamhokken.

De proeven zijn in samenwerking met Best Star Meat Pork, onderdeel van Van Loon Group, Dierenbescherming en Wageningen University & Research. Er zullen naar verwachting ongeveer 10 varkenshouders deelnemen en Jumbo zal de resultaten delen met de sector.

Nieuwe criteria Beter Leven-keurmerk

Vanaf 2025 zullen de criteria voor het Beter Leven-keurmerk aanscherpen. Het verse varkensvlees van Jumbo-huismerk heeft op dit moment al minimaal 1 ster van het keurmerk. Het behouden van de lange staarten en vrijloopkraamhokken zijn onderdeel van deze nieuwe criteria.

Anrico Maat, Retail directeur van Jumbo Supermarkten licht de motivatie voor verandering toe: “We vinden dierenwelzijn belangrijk. Daarom leggen we de lat steeds hoger en investeren we in betere leefomstandigheden voor varkens. We brengen de standaard omhoog en zorgen ervoor dat de basis op orde is door te werken met keurmerken en certificeringen.”

Stoppen couperen en vrijloopkraamhokken

Staarten van varkens worden gecoupeerd om te voorkomen dat varkens in elkaars staart bijten, waarbij wonden kunnen ontstaan. De lange staarten behouden, waar de eerste proef om zal draaien, kan dus niet zomaar. De dieren zullen tijdens de proef voldoende ruimte en hokverrijking nodig hebben, om de voorkomen dat ze elkaar gaan bijten.

Bij de tweede proef krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte in vrijloopkraamhokken. De zeug kan hierin meer bewegen, zowel tijdens de bevalling als erna.

Snel delen

Afbeelding
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin