Skip to content

Britten willen na brexit EU-regels niet langer volgen

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Britse minister van financiën Sajid Javid - Foto: ANP

Britse minister van financiën Sajid Javid - Foto: ANP

Na de brexit wil de Britse regering de Europese regels niet langer volgen. Dat zou betekenen dat er na 31 december controles aan de grens met het Vereningd Koninkrijk gaan komen.

De Britse regering wil na brexit de EU-regels, zoals op het gebied van veiligheid, dierenwelzijn of -gezondheid, milieu of arbeidsomstandigheden, niet meer volgen. Het Vereningd Koninkrijk (VK) wil op veel gebieden haar eigen beleid uitstippelen. “Er is geen ‘allignment’ met de EU, we nemen de regels niet langer meer over”,aldus minister van financiën Sajid Javid in een interview.

Nieuwe handelsovereenkomst

Het VK stapt op 31 januari om 24.00 uur (Nederlandse tijd) formeel uit de Europese Unie. Dan gaat echter nog een overgangstermijn in tot eind 2020. In die tijd zouden de Britten en de EU het eens moeten worden over een nieuwe handelsovereenkomst. Brussel gaat er daarbij vanuit dat de Britten ook na brexit de Europese regels trouw volgen om vrije handel mogelijk te houden, maar daar kan volgens Javid geen sprake van zijn. “We willen soeverein zijn en onze eigen regels en eisen kunnen stellen. Wij zitten niet langer in de douane unie en we zitten niet langer in de vrije EU-markt.”

Voeding en dranken

Dat zou betekenen dat er na 31 december controles aan de grens met het VK gaan komen. Als Britse producten niet meer op alle punten voldoen aan de eisen die in de EU zelf gelden, dan moet aan de grens gecontroleerd worden of die producten de EU binnen mogen komen en omgekeerd. Dat geldt met name ook voor voeding en dranken waarvoor een groot aantal regels en voorwaarden geldt. “Ja, er zullen belemmeringen aan de grens komen, daar hoeven we ons geen illusie over te maken”, heeft een niet-genoemde minister in Londen al toegegeven.

Er zullen belemmeringen aan de grens komen, daar hoeven we ons geen illusie over te maken

Tegelijk heeft premier Boris Johnson zelf laten weten dat hij zeker net zo veel waarde hecht aan een nieuw handelsakkoord met de VS als één met de EU. Juist dat leidt tot grote bezorgdheid bij de boerenorganisaties die vrezen dat er straks voedings- en agrarische producten binnen mogen komen, die zijn geproduceerd op een manier die in het VK niet is toegestaan. Bekende voorbeelden zijn hormoonvlees en met chloor bewerkte kip, maar ook wordt gesproken van transgeen bewerkte granen en dergelijke.

Nieuwe landbouwwet

Die angst is nog aangewakkerd door het feit dat minister voor plattelandszaken Theresa Villiers in de vorige week gepubliceerde nieuwe landbouwwet niets heeft opgenomen over handhaving van de geldende eisen en standaarden. Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union: “De minister heeft gelukkig goed geluisterd naar veel van de zorgen die we rond de eerste ontwerpwet naar voren hebben gebracht. Maar boeren in het hele land willen nog steeds dat in de wet ook de voortdurende beloften van de regering worden gegarandeerd dat er geen voedsel ons land binnen zal komen dat wordt geproduceerd volgens methoden die hier illegaal zouden zijn.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin