Skip to content

Britten slikken steeds meer brexit-plannen in

Foto: Roel Dijkstra premium

Foto: Roel Dijkstra

Het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van grenscontroles op dierlijke en plantaardige producten opnieuw uitgesteld.

De Britse regering slikt steeds meer van de rond brexit enthousiast aangekondigde plannen in. Het idee om een eigen merkje in te voeren voor veilige producten ter vervanging van de CE-markering van de EU is ingetrokken. Het plan om in één keer honderden uit de EU-tijd stammende wetten en regels over boord te gooien gaat ook al niet door. En vorige week werd bekend dat de grenscontroles voor dierlijke en plantaardige voedingswaren voor de vijfde keer worden uitgesteld.

Economie krijgt flinke klappen

Het Verenigd Koninkrijk zou door brexit vooral de eigen soevereiniteit terugkrijgen, beloofde de Leave-campagne die het referendum in 2016 nipt won. Weg met de bureaucraten uit Brussel die zich met alle aspecten van leven, wonen en werken bemoeiden, we regelen het voortaan zelf. Dat betekende ook dat het VK uit de vrije interne Europese markt vertrok, wat nu toch niet zo gunstig blijkt dan destijds werd afgeschilderd. De handel tussen het VK en de EU is een stuk minder geworden, bedrijven – vooral in de vlees-, vee- en groentesector – moeten het doen zonder hun duizenden Europese werkers en de economie blijkt flinke klappen te krijgen.

Voedingsmarkt verstoren

De huidige Britse regering onder premier Rishi Sunak kijkt daarom veel zakelijker naar brexit én de gevolgen. Vorige week meldde de Financial Times in dat kader dat de grenscontroles op producten van dierlijke en plantaardige afkomst voor de vijfde maal zijn uitgesteld. De EU heeft die controles direct bij het ingaan van brexit op 31 januari 2020 ingevoerd, maar de Britten durfden er tot nu toe niet aan omdat het de toch al wankele voedingsmarkt verder zou verstoren. Het plattelandsministerie Defra was van plan die controles vanaf 31 oktober gefaseerd en per 31 januari volledig in te voeren. Het ministerie publiceerde ook lange lijsten van de soorten voedingswaren of andere agrarische producten die in drie risico-categorieën, laag, middel of hoog, vallen maar de praktische invoering is nu weer voor onbepaalde tijd verschoven.

De ‘ontdooiing’ begon eerder dit jaar met een deal om de goederenstromen naar het Britse Noord-Ierland, die na brexit een grote barrière waren geworden, te vereenvoudigen. In de zijlijn spraken beide partijen af rustig door te praten over andere maatregelen. Londen heeft onlangs een bijdrage geleverd door het idee om een eigen ‘CE-markering’ in te voeren op te geven. Dat CE staat op producten die aan bepaalde eisen voldoen en daarom vrij in de EU verhandeld kunnen worden. In de agrarische wereld gaat het om vele machines, elektrische apparatuur voor bijvoorbeeld beveiliging of schrikdraad en sinds juli vorig jaar ook voor bemestingsproducten. Doordat het VK de CE-markering blijft accepteren, hoeven handelaren over en weer niet aan aparte technische eisen en de daarmee gepaard gaande kostbare certificeringen te voldoen.

EU-regels niet schrappen

In datzelfde kader heeft Londen ook een door het bedrijfsleven fel-bekritiseerd plan om duizenden nog bestaande EU-regels eind dit jaar in één keer te schrappen opgegeven. Het voornemen was door de uiterst pro-brexit premier Boris Johnson al in een wetsontwerp gegoten, maar dat is nu van tafel. Bedrijven hadden al gewaarschuwd dat de wet tot een groot regel-vacuüm en daarmee tot veel onzekerheid zou leiden, zeker omdat er bij lange na niet voldoende ambtenaren zijn om tijdig nieuwe ‘eigen’ regels op te stellen. Sunak heeft nu eieren voor z’n geld gekozen en ook dat plan naar de brexit-vuilnisbak verwezen.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin