Skip to content

Brexit-ijs tussen Londen en Brussel eindelijk gebroken

Het was toch nog onverwacht: een wet om de gebrekkige regelingen rond Brexit voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en haar Ierse ‘gebiedsdeel’ Noord-Ierland drastisch te versoepelen is met overweldigende meerderheid aangenomen in het parlement.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het was toch nog onverwacht, een wet om de gebrekkige regelingen rond Brexit voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en haar Ierse ‘gebiedsdeel’ Noord-Ierland drastisch te versoepelen is met overweldigende meerderheid aangenomen in het parlement. Het jarenlange Britse verzet tegen alles wat maar Europees is, lijkt daarmee eindelijk gebroken. Brussel en Londen gaan nu werken aan nieuwe afspraken, ook voor de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zelf.

Het Britse Noord-Ierland was tot nu toe wat goederenverkeer betreft feitelijk nog een stukje EU. Dat was nodig om te voorkomen dat er op het Ierse eiland opnieuw een grens moest komen met het in de Unie gebleven Ierland. Maar die halfslachtige oplossing leverde veel praktische problemen op en lag ook bij de politiek bepaald niet lekker.

Veel puur Britse voedingswaren zijn nog steeds niet te koop in Noord-Ierland. Wat er wel is, is extra duur door de rompslomp. Nu is afgesproken dat Britse bedrijven vrij goederen, waaronder voedsel, kunnen leveren aan klanten in Noord-Ierland. Bij de veerdiensten wordt een aparte ‘groene baan’ voor die interne Britse handel ingesteld, met een ‘rode baan’ en dus controles voor wat verder gaat naar EU-land Ierland.

Schots pootgoed

De eerste ‘profiteurs’ uit de agrarische hoek zijn er al: Schots pootgoed mag weer naar de belangrijke markt in Noord-Ierland. Sinds Brexit in januari 2021 is import van Schots pootgoed in de EU en omgekeerd verboden waarmee ook de grote klanten aan de overkant van de Ierse zee niet bediend konden worden. Tot tevredenheid van de National Farmers Union of Scotland is dat probleem nu opgelost.

Praten over beperkingen

De EU en het Verenigd Koninkrijk gaan nu ook praten over de vele andere beperkingen voor de onderlinge handel door Brexit, blijkt uit een toelichting van EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse minister voor buitenlandse zaken James Cleverly. “De Europese Commissie en de Britse regering bevestigden hun wens om de potentiële mogelijkheden van de Handelsovereenkomst – lees de Brexit-akkoorden – volledig te benutten en de samenwerking optimaal uit te breiden ten gunste van beide partijen.”

Uit de EU stappen was een enorme schok voor onze economie

Economie 4% kleiner

Die partijen benadrukken dat dat tijd zal kosten maar de intentie is, gezien het jarenlange wantrouwen aan Britse kant, al een grote stap in de goede richting. Voor het Verenigd Koninkrijk is dat wel nodig ook. Juist dit weekend deelde de directeur van het financiële overheidsbureau Richard Hughes mee dat de economie 4% kleiner is dan wanneer zijn land in de EU was gebleven. “De gevolgen van Brexit zijn even groot als van de coronapandemie. Dat leidt mede tot de grootste krimp van de koopkracht ooit. Uit de EU stappen was een enorme schok voor onze economie. Ik probeer nog steeds te begrijpen waarom we het eigenlijk hebben gedaan.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin