Doorgaan naar artikel

A-ware boekt meer omzet en winst in 2022

De prijzen van A-Ware lagen in 2022 een stuk hoger dan in 2021. Foto: Frank Uijlenbroek

De prijzen van A-Ware lagen in 2022 een stuk hoger dan in 2021. Foto: Frank Uijlenbroek

A-ware boekte in 2022 € 72 miljoen winst op een recordomzet van € 3,2 miljard. De omzetstijging zit deels in hogere prijsniveaus, maar ook overnames dragen bij aan € 1 miljard meer omzet dan het jaar ervoor bij de zuivelverwerker.

De resultaten zijn van de A-ware Food Group als geheel. Die omvat naast het zuivelbedrijf ook transportbedrijf AB Texel Group. Het resultaat is net als vorig jaar iets meer dan 2% van de omzet, dit jaar wel 0,1 procentpunt minder dan vorig jaar. Maar de onderneming noemt het resultaat stabiel.

A-ware wil blijven groeien en doet dat ook. Overnames in de Belgische markt hebben daar aan bijgedragen. Ook vorig jaar waren de omzet en de winst van A-ware Food Group groter dan het voorgaande jaar. A-ware blijft de komende tijd inzetten op België als tweede thuismarkt. De netto investeringen waren in 2022 opgelopen tot een, voor Royal A-ware, recordbedrag van € 157 miljoen. Hiermee is de totale balanswaarde gegroeid naar € 1,4 miljard.

Nieuwe duurzaamheidsstrategie

De prijzen lagen in 2022 een stuk hoger dan in 2021. Dat laat ook de uitbetaalde (gewogen gemiddelde) melkprijs zien. In 2021 was die € 39,06 per 100 kilo. Het meest recente jaar was dat € 57,50 als gewogen gemiddelde voor Nederlandse standaardgehaltes.

Vorig jaar lanceerde A-ware haar nieuwe duurzaamheidsstrategie. Daarin spreekt de zuivelonderneming de wens uit om te gaan naar ‘net zero’. Die term betekent voor A-ware dat het in 2050 de emissies van broeikasgassen in de zuivelketen van koe tot verpakt product met minimaal 90% wil hebben teruggebracht ten opzichte van 2021.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin