Skip to content

A2 Milk Company trekt exclusieve leveringsrechten Synlait in

De A2 Milk Company trekt de exclusieve productie- en leveringsrechten van Synlait Milk voor bepaalde zuigelingenmelkproducten in.

Het gaat om de exclusieve productie- en leveringsrechten voor babyvoeding fase 1 tot en met 3 voor markten in China, Australië en Nieuw-Zeeland. - Foto: Canva/pixelshot

Het gaat om de exclusieve productie- en leveringsrechten voor babyvoeding fase 1 tot en met 3 voor markten in China, Australië en Nieuw-Zeeland. - Foto: Canva/pixelshot

De A2 Milk Company (A2 MC) trekt de exclusieve productie- en leveringsrechten van Synlait Milk voor bepaalde zuigelingenmelkproducten in.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming in een beursbericht bekendgemaakt. Synlait zou afgelopen boekjaar niet hebben voldaan aan ‘volledige en tijdige levering’ zoals afgesproken om de exclusieve rechten te behouden.

Productie- en leveringsovereenkomst blijft wel van kracht

Het gaat om de exclusieve productie- en leveringsrechten voor babyvoeding fase 1 tot en met 3 voor markten in China, Australië en Nieuw-Zeeland. Ondanks het wegvallen van de exclusiviteit blijft de productie- en leveringsovereenkomst tussen Synlait en A2 MC volgens laatstgenoemde wel van kracht. Er geldt een opzegtermijn van drie jaar en A2 MC is van mening dat Synlait contractueel gebonden blijft om afgesproken volumes babyvoeding te blijven leveren. A2 MC ziet Synlait dan ook nog steeds als een belangrijke leverancier.

Lees ook: A2-zuivel vooral ver weg populair

Synlait geeft aan het besluit van A2 MC te bestuderen. Mochten partijen het niet eens worden, dan volgt een stap naar een geschillencommissie. In de tussentijd is A2 MC bereid de exclusiviteit te handhaven.

Productie babyvoeding mogelijk naar andere fabriek

Het eventueel wegvallen van de exclusiviteitsrechten zou A2 MC de mogelijkheid bieden om betreffende babyvoeding in andere fabrieken te laten produceren. In het bericht noemt de onderneming de nu nog verlieslatende fabriek Mataura Valley Milk. Deze fabriek gelegen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is sinds 2021 voor 75% in eigendom van A2 MC. De overige 25% is in handen van China Animal Husbandry Group.

Omzet A2 MC gestegen

Synlait is voor het grootste deel (39%) in handen van het Chinese Bright Dairy & Food, A2 MC heeft een belang van ruim 19% in de onderneming. FrieslandCampina verkocht in 2017 zijn laatste aandelen in Synlait.

De omzet van A2 MC steeg afgelopen boekjaar met 10% naar ruim € 881 miljoen. De winst nam toe met 27% naar € 86 miljoen. In China en Azië werd voor het eerst de grens van 1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar omzet doorbroken. Het ging om een omzetstijging van 38%. China en Azië waren afgelopen boekjaar goed voor 63% van de totale omzet van A2 MC.

A2-melk heeft een andere eiwitstructuur dan gangbare en is daardoor mogelijk makkelijker verteerbaar.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin