Doorgaan naar artikel

Adema: geen EU-geld naar promotie vleesproducten

De Europese Unie mag in geen geval de promotie van vleesproducten en alcohol met subsidie ondersteunen. Dat stelt landbouwminister Piet Adema.

promotie vleesproducten

Het brede Europese beleid is om productie te verduurzamen en de consumptie van rood vlees en alcohol te verminderen. Foto: Canva

De Europese Unie mag in geen geval de promotie van vleesproducten en alcohol met subsidie ondersteunen. Dat stelt landbouwminister Piet Adema.

De landbouwminister heeft in vergadering met zijn Europese collega’s aangegeven dat Nederland sowieso geen voorstander is van subsidiëring van de promotie van land- en tuinbouwproducten. Dat is een verantwoordelijkheid van de ondernemers en hun organisaties zelf, vindt Adema. De minister vindt dat als er al subsidie wordt verleend, dat alleen mag gaan naar duurzaam geproduceerde en gezonde producten.

Consumptie van rood vlees en alcohol verminderen

De Europese Unie heeft nog steeds subsidiegeld beschikbaar voor de promotie van landbouwproducten. De Europese Commissie heeft nu voorgesteld daar extra voorwaarden aan te verbinden, zodat de subsidie meer in lijn is met het brede Europese beleid om productie te verduurzamen en de consumptie van rood vlees en alcohol te verminderen.

De Italiaanse staatssecretaris voor Landbouw, Voedselzekerheid en Bosbouw, Patrizio Giacomo La Pietra, is het daar niet mee eens. Hij vindt dat de subsidieregeling geen uitzondering mag maken voor bepaalde sectoren of producten, zoals rood vlees en alcohol. La Pietra kreeg steun van verschillende lidstaten voor dat standpunt.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin