Doorgaan naar artikel

ADM en Marel samen in innovatiecentrum alternatieve eiwitten

Internationaal agrifoodconcern ADM en Marel, leverancier van verwerkingssystemen voor de dierlijke industrie, zetten samen een nieuw innovatiecentrum voor alternatieve eiwitten op in Wageningen.

ADM Marel premium

Foto: ANP

Internationaal agrifoodconcern ADM en Marel, leverancier van verwerkingssystemen voor de dierlijke industrie, zetten samen een nieuw innovatiecentrum voor alternatieve eiwitten op in Wageningen.

De twee bedrijven gaan hiervoor een joint venture aan. In het innovatiecentrum moeten innovaties op gebied van smaak en textuur van alternatieve eiwitten plaatsvinden. Er komt een proeffabriek en een laboratorium, zodat nieuwe producten van concept tot commercialisering ontwikkeld kunnen worden.

Overname Wenger

Marel nam vorig jaar al het bedrijf Wenger over, dat verwerkingssystemen voor huisdiervoeding, plantaardige eiwitten en aquafeed zoals extrusie- en droogtechnieken, maakt. Daarmee ontstond bij Marel een nieuw bedrijfssegment naast kip, vlees en vis en kwam er meer aandacht voor alternatieve eiwitten.

Extrusie- en droogsystemen vormen kern

In het nieuwe smaak- en textuurcentrum zullen de extrusie- en droogsystemen van Wenger de kern vormen van de innovatie. Aanvullende apparatuur van Marel zorgt voor de ontwikkeling van een volledig proces van ruwe ingrediënten tot eindproduct. Doel van ADM en Marel is om klanten te laten samenwerken met voedingsonderzoekers, extrusie-experts en culinaire professionals aan nieuwe producten.

ADM in plantaardige eiwitten

ADM is al langer actief in plantaardige eiwitten. Zo heeft het een joint venture met PlantPlus Foods voor de productie van vleesvervangers in de Zuid- en Noord-Amerika. Ook werkt het samen met New Culture, voor zuivelvervangers die gemaakt worden met behulp van precisiefermentatie. Vorig jaar trok het € 277 miljoen uit voor de uitbreiding van de productie van soja-eiwitconcentraat.

Opening in 2024

De opening van het centrum, dat komt op de campus van Wageningen University & Research, staat gepland voor de tweede helft van 2024. Tot de opening van het nieuwe innovatiecentrum zal ADM een tijdelijk laboratorium betrekken in een ander gebouw op de campus.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin