Skip to content

Adviescollege vindt eisen biologische producten te streng

De Europese regelgeving is bedoeld om fraude met biologische producten te voorkomen. De naleving brengt niet alleen regeldruk, maar ook veel extra kosten met zich mee, stelt ATR.

eisen biologische producten

Foto: Koos Groenewold

De eisen waaraan biologische groente en fruit moeten voldoen, zijn veel te streng. Sommige winkeliers overwegen daarom zelfs te stoppen met het aanbieden van deze producten, waarschuwt het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR).

De strenge voorschriften werken het gebruik van plastic in winkels bovendien in de hand, schrijft ATR in een brief aan minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Om vermenging met niet-biologische producten te voorkomen, worden biologische groente en fruit vaak alleen nog voorverpakt in de schappen gelegd.

Fraude met biologische producten voorkomen

De Europese regelgeving is bedoeld om fraude met biologische producten te voorkomen. De naleving brengt niet alleen regeldruk, maar ook veel extra kosten met zich mee, stelt ATR. Het college adviseert de minister deze kosten alsnog in beeld te brengen en meer met ondernemers te praten voordat regels worden ingevoerd. Ook moet gekeken worden of de Europese regelgeving kan worden aangepast.

Kritiek niet nieuw

De kritiek op deze regelgeving voor winkeliers is niet nieuw. Sinds 2021 zijn verkooppunten die onverpakte biologische producten verkopen, verplicht zich te laten certificeren door controle-organisatie Skal. Direct bleek al dat een aantal grote supermarkten zich niet wilde laten certificeren vanwege de in hun ogen hoge kosten. Deze ketens stopten met de verkoop van onverpakte biologische producten.

In juni 2022 werden de certificeringsregels voor supermarktketen door het landbouwministerie versoepeld. Door de versoepeling van de regels ging een deel van de certificeringsverantwoordelijkheid van individuele winkels over naar het niveau van hoofdkantoor of distributiecentrum. Eind 2022 maakte marktleider Albert Heijn bekend zijn winkels alsnog biologisch te hebben laten certificeren.

Administratieve rompslomp

In het NOS Radio 1 Journaal legt Patricia Hoogstraaten, directeur van belangenbehartiger van zelfstandig detaillisten Het Vakcentrum uit waar detailhandelsbedrijven als lokale slagers en bakkerijen nog steeds tegenaan lopen. De kosten om onverpakte biologische producten te verkopen, liggen voor deze ondernemingen tussen € 5000 en € 15.000.

Daarbij is de administratieve rompslomp de ondernemers een doorn in het oog. Zo moeten de zelfstandig detaillisten de certificaten van hun leveranciers opvragen en doorsturen naar controle-organisatie Skal. Dit terwijl Skal deze leveranciers zelf certificeert. Ook moeten de biologische producten in kilo’s worden geregistreerd, wat veel extra werk met zich meebrengt. Gezien de kosten en administratieve lasten loont het volgens Hoogstraaten voor deze ondernemers niet om losse biologische producten te verkopen. Alternatief is om alleen voorverpakte biologische producten te kopen, waar de regelgeving soepeler voor is. Dit botst echter met de wens van de overheid om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te brengen.

Medeauteur: Jan-Willem Veldman

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin