Skip to content

Albert Heijn dreigt leveranciers met ‘coronaboete’

De boete gaat volgens het FD gelden als leveranciers minder producten leveren dan afgesproken. - Foto: ANP

De boete gaat volgens het FD gelden als leveranciers minder producten leveren dan afgesproken. - Foto: ANP

Supermarktorganisatie Albert Heijn wil leveranciers een boete opleggen als ze minder leveren dan besteld. De boete kan oplopen tot 80% van de orderwaarde. Dat meldt het Financieele Dagblad.

De boeteclausule is onderdeel van nieuwe leveringsvoorwaarden die in het bezit zijn van het FD. In een eerste reactie tegenover Food & Agribusiness geeft Albert Heijn aan dat er voortdurend wordt onderhandeld over voorwaarden, ook over garanties voor leveringen. De aanpassingen waar het FD naar verwijst zijn volgens een woordvoerder onderdelen van contracten en een voorzet voor jaarlijkse onderhandelingen, aldus een woordvoerder. Het gaat daarbij niet om contracten met boeren en tuinders, maar vooral om houdbare producten.

Minder leveren dan afgesproken

De boete gaat volgens het FD gelden als leveranciers minder producten leveren dan afgesproken. AH sluit daarbij ‘epidemieën en pandemieën’ expliciet uit als overmachtsituatie voor de leverancier. AH zou de boete bovendien onmiddellijk kunnen incasseren als een leverancier 98% of minder levert dan afgesproken, of als 1% niet leverbaar is. Overheidsmaatregelen zoals de avondklok zijn ook geen excuus, datzelfde geldt voor arbeidsonrust of stakingen, aldus het FD.

Overleg over prijsvorming

De aanpassing van leveringsvoorwaarden komt naar buiten in een periode dat er juist overleg is over verbetering van het verdienmodel van boeren, tuinders en andere leveranciers van supermarkten. Boerenacties van onder meer Farmers Defence Force waren de aanleiding voor overleg over prijsvorming. Dat overleg tussen boerenorganisaties, de koepel van supermarkten CBL en de levenmiddelenindustrie FNLI heeft inmiddels een paar keer plaatsgevonden, maar leverde nog geen concrete afspraken op.

Eenzijdig aanscherpen

Het is niet de eerste keer dat Albert Heijn de eisen in leveringsvoorwaarden eenzijdig aanscherpt. Een berucht voorbeeld is een voorgenomen leverancierskorting in 2012. Dat leidde toen onder meer tot protestacties van boeren voor de deur van het hoofdkantoor in Zaandam. Eenzijdige aanpassing van leveringsvoorwaarden komt ook bij andere grote supermarktketens voor. Het varieert van extra betalingskortingen, oprekken van betalingstermijnen of het simpelweg niet accepteren van prijsverhogingen. Dat uit zich doorgaans in een korte periode waarin het schap met een bepaald product leeg is.

AH veruit de grootste

Albert Heijn is veruit de grootste supermarktketen in Nederland met een marktaandeel van 35%. Inkoopcombinatie Superunie is de tweede partij met circa 27,5%. Supermarktketen Jumbo is inmiddels goed voor 21,5%. Plus is binnen Superunie de grootste keten met 6,6% marktaandeel.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin