Skip to content

Alle plantaardige beetjes helpen

Natuurlijk zou het veel beter zijn om minder dierlijk te eten en te kiezen voor plantaardig. Maar hoe lang hebben we de tijd om te proberen onze eetgewoontes zodanig aan te passen dat we wereldwijd vanzelf kiezen voor meer plantaardig?

Column
Food
plantaardig eetpatroon premium

Foto: Canva

Vleesvervangers vaak gezonder dan het vlees dat ze vervangen, concludeerde Proveg naar aanleiding van eigen onderzoek dat het begin september wereldkundig maakte.

Dat is natuurlijk een mooie opsteker voor al die productontwikkelaars die zich de laatste jaren inzetten om vleeseters te verleiden om ook soms te kiezen voor iets plantaardigs.

Maar ja… het zijn allemaal ultraprocessed foods, zoals ze dat noemen. Dus volgens sommigen niet gezond. En daarnaast hoorde ik Jaap Seidell laatst in een podcast vleesvervangers vergelijken met vapen. Dat wordt ook als gezonder alternatief gepresenteerd voor roken, maar het is nog steeds slecht. Maar volgens Jaap zou je de rookgewoonte gewoon moeten afleren. Zo moeten we dus ook de ‘vleeseetgewoonte’ afleren. En die wordt nu juist in stand gehouden, zoals ook roken in stand gehouden wordt door vapen.

Vleesvervangers vergelijkbaar met vapen?

Volgens deze redenering zijn vleesvervangers eigenlijk nog erger dan gedacht. Want die worden steeds beter, zowel qua samenstelling als textuur. En hoe beter ze worden, hoe dichter ze bij het origineel komen en dus hoe moeilijker ons eetpatroon echt te veranderen naar meer plantaardig. Toch gaat de vergelijking met vapen niet op. Eten moeten we namelijk en roken is een aangeleerde verslaving. En als je redeneert volgens de ‘vleeseetgewoonte’, zouden we ook moeten stoppen met havercappuccino’s of veganistische kaasvervangers.

Wat mij betreft mogen technologen en culinaire experts hun creativiteit volop blijven inzetten om betere (en minder processed) producten te maken

Natuurlijk zou het veel beter zijn om minder dierlijk te eten en te kiezen voor plantaardig. Maar hoe lang hebben we de tijd om te proberen onze eetgewoontes zodanig aan te passen dat we wereldwijd vanzelf kiezen voor meer plantaardig? Ik vrees dat we niet de luxe hebben om mogelijkheden om het voedingssysteem te verduurzamen uit te sluiten. Dus mogen wat mij betreft technologen en culinaire experts hun creativiteit volop blijven inzetten om betere (en minder processed) producten te maken.

Laten we – ook in het kader van het verduurzamen van het eetpatroon – toch kiezen voor de én-én-strategie. Een meer plantaardig eetpatroon is prima te combineren met de keuze voor een haverdrink in je koffie of een ontbijt met plantaardige yoghurt. En gewoon het vervangen van vlees of vis in voedingsmiddelen waarin dat makkelijk kan zonder al te veel smaak- of structuurverlies.

Snel delen

Afbeelding
Ad Nagelkerke

managing partner bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin