Doorgaan naar artikel

Amsterdam kan reclame voor vlees niet verbieden

Reclame voor kippenvlees in Den Haag. Foto: ANP

Reclame voor kippenvlees in Den Haag. Foto: ANP

De gemeente Amsterdam ziet geen mogelijkheden om reclames voor vlees in de openbare ruimte te verbieden.

Het college van B&W zou dat wel graag willen, maar voor zo’n verbod blijkt geen juridische grond, aldus wethouder Zita Pels van duurzaamheid in een brief aan de gemeenteraad.

GroenLinks had vorig jaar gevraagd of, in navolging van een dergelijk plan in Haarlem, ook Amsterdam vleesreclames uit de openbare ruimte kon verbannen. Pels stelt in haar brief dat dergelijke reclames ‘niet passen bij de boodschap die we als gemeente willen uitdragen in het kader van onze klimaat- en voedselstrategie’, maar dat er ‘juridische onderbouwing’ voor een dergelijk verbod ontbreekt, meldt AT5. “Landelijk zou dit in de wetgeving geregeld moeten worden voordat dit lokaal kan worden uitgewerkt.”

Direct eenzijdig in de contracten ingrijpen in verband met vleesreclames voor kiloknallers in de openbare ruimte is niet mogelijk

Volgens de wethouder heeft de gemeente privaatrechtelijk ‘meer mogelijkheden’. Echter is de gemeente daar gebonden aan diverse reclamecontracten waarvan de belangrijkste doorlopen tot 2028 en verder. “Direct eenzijdig in de contracten ingrijpen in verband met vleesreclames voor kiloknallers in de openbare ruimte is niet mogelijk. Dit heeft juridische en financiële gevolgen, de omvang daarvan kan momenteel niet worden gegeven.”

Bekijk ook deze video: Verbod op vleesreclame gaat veel Amsterdammers te ver

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin