Skip to content

Areaal veldbonen verdubbelt in Nederland, steeds meer in voeding

Updated on:
Nieuws
Eiwittransitie
Steeds meer veldbonen worden gebruikt in menselijke voeding. - Foto: Mark Pasveer

Steeds meer veldbonen worden gebruikt in menselijke voeding. - Foto: Mark Pasveer

Het areaal veldbonen in Nederland is dit jaar meer dan verdubbeld. In totaal groeit deze peulvrucht nu op 4.340 hectare, blijkt uit voorlopige cijfers van het statistiekbureau CBS.

Pogingen om de soja-import te verminderen, leiden tot een groeiend areaal aan veldbonen in Nederland. In de eerste plaats worden de veldbonen gebruikt als alternatieve eiwitbron in krachtvoer, maar langzamerhand wordt de veldboon ook steeds meer ingezet in de productie van menselijke voeding. Dit zien we ook terug in de ontwikkeling van het areaal veldbonen in Nederland.

Grootste toename dit jaar

Tot 2015 schommelde het areaal velbonen zo rond de 300 hectare. Daarna is de teelt elk jaar uitgebreid. Met de grootste toename dit jaar. Vergeleken met 2022 is de teelt met 2.320 hectare uitgebreid. Daarmee is de groei veel groter dan de 540 hectare die er vorig jaar bij kwam.

Ook de teelt van voererwten neemt een grote vlucht. In vergelijking met 2022 is het areaal van deze peulvrucht met 740 hectare uitgebreid naar 1.170 hectare. Dat is de grootste oppervlakte sinds 2005.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin