Doorgaan naar artikel

Argentijnse sojaverwerker opeens failliet

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Foto: Hans Prinsen

Foto: Hans Prinsen

Een van de grootste sojaverwerkers ter wereld is failliet. Banken hebben hun vraagtekens bij het plotselinge einde van het het Argentijnse bedrijf Vicentin.

Argentinië exporteerde vorig jaar $ 12,2 miljard aan sojaolie en sojaschroot. Met twintig verwerkingsbedrijven en negentien havens is het zogenaamde Great Rosario, aan de Paraná rivier, het grootste verwerkings- en overslagcomplex voor soja ter wereld. Het daar gevestigde Vicentin is een van de grootste sojaverwerkers in de wereld en blijkt opeens failliet te zijn. Vicentin is een familiebedrijf dat zich sinds 1929 bezighoudt met het verwerken van oliezaden. Door voortdurende investeringen en partnerschappen is het een van de grootste sojaverwerkers in Argentinië geworden, met een verwerkingscapaciteit van 30.000 ton per dag.

Banken doen onderzoek

Vorig jaar ontving het bedrijf voor nog eens US$ 500 miljoen aan leningen van onder andere Rabobank, ABN Amro, ING Bank en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. Op basis van de alle verzamelde informatie hebben de banken besloten om verder onderzoek te doen. Ze vinden het onverklaarbaar dat Vicentin, na het rapporteren van een gezonde financiële situatie medio 2019 in december plotseling kon instorten. Vicentin bleef toen in gebreke bij het betalen van US$ 1,4 miljard aan schulden aan meer dan 2.000 sojaboeren en andere schuldeisers (Reuters).

Kapitaal wegsluiten via dochterbedrijven

De banken gaan verder met hun onderzoek dat al in februari begon toen Vicentin failliet ging, omdat ze vermoeden dat ongeveer US$ 400 miljoen is weggesluisd naar dochterbedrijven. Vicentin zegt niet op de hoogte te zijn van het verzoek om nieuwe documenten, maar dat het tot nu toe wel volledig heeft meegewerkt aan het financiële onderzoek. Het bedrijf ontkent financieel wangedrag en zegt dat de dochterondernemingen in Paraguay, Uruguay en Europa niet zijn opgericht als middel om kapitaal weg te sluizen.

Het bedrijf ontkent financieel wangedrag

Vicentin heeft ook de verkoop van haar belang in sojaverwerker Renova aan de partner Glencore Plc een paar dagen voor het faillissement verdedigd. De banken zeggen dat volgens hun contracten die verkoop niet is toegestaan. Glencore is al vaak betrapt op grootschalige belastingontduiking en corruptie (Wikipedia).

Transacties van de huidige CEO

De banken hebben nu een rechter in New York gevraagd om meer documenten van Vicentin en zeggen dat ze mogelijk het slachtoffer zijn geweest van ‘grote internationale financiële malversatie’. De kredietverstrekkers willen kopieën van bankoverschrijvingen van Vicentin en verschillende gerelateerde bedrijven, waaronder een vleesverwerker en een wijnproducent met dezelfde familie als eigenaar. De banken willen ook inzage in de transacties van de huidige CEO en kleinzoon van de oprichter, Sergio Nardelli en andere leden van de familie van de oprichter.

De regering van Argentinië doet pogingen om het bedrijf te nationaliseren, maar kan zelf niet eens de eigen leningen betalen. Het land is zo goed als failliet en kan de rekeningen nu al niet betalen.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin