Doorgaan naar artikel

Arla ziet kansen voor groei afzet biologische babyvoeding

Arla wint biologische eiwitten uit melk voor de productie van babyvoeding voor derden. - Foto: Canva/OJO Images premium

Arla wint biologische eiwitten uit melk voor de productie van babyvoeding voor derden. - Foto: Canva/OJO Images

Producenten van biologische babyvoeding zijn voor het toevoegen van eiwitten aan hun product niet langer afhankelijk van de aanvoer van wei. Dat meldt Arla.

De zuivelonderneming is begonnen met het winnen van biologische eiwitten uit melk voor de productie van babyvoeding voor derden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een melkfractioneringstechniek genaamd ORIGIN, die afgelopen jaar werd ontwikkeld en gepatenteerd is door Arla’s ingrediëntendivisie. Helemaal nieuw is het echter niet: FrieslandCampina ontwikkelde ruim tien jaar geleden al een soortgelijke techniek genaamd Milk Prism.

Eiwitten rechtstreeks uit de melk

Het winnen van specifieke eiwitten was bij Arla tot voor kort afhankelijk van de productie van kaas. De kaasproductie bepaalde de hoeveelheid beschikbare wei, een restproduct van de kaasproductie waaruit de eiwitten werden gewonnen. Nu kan Arla met behulp van een filtratietechniek de eiwitten rechtstreeks uit de (biologische) melk halen. De zuivelonderneming gebruikt de techniek in haar locatie in Videbaek sinds eind vorig jaar voor de productie van biologische babyvoeding van het eigen merk Baby&Me. Nu komt daar de productie van biologische babyvoeding en basispoeders onder private label bij.

FrieslandCampina

FrieslandCampina maakt sinds 2011 in haar locatie in Lochem gebruik van Milk Prism. Net als bij Arla gaat het om een filtratietechniek gebaseerd op membraantechnologie. Ook FrieslandCampina gebruikt de techniek voor de productie van (biologische) ingrediënten voor babyvoeding. Dus ook FrieslandCampina kan eiwitten rechtstreeks uit de melk halen. Daarbij produceert ook FrieslandCampina eiwit-ingrediënten voor derden. Dat zet het nieuwsbericht van Arla in een wat ander licht. Duidelijk is in ieder geval dat Arla investeert in uitbreiding van haar ingrediëntendivisie en kansen ziet voor bio.

Vraag naar biologische babyvoeding stijgt

Biologische varianten van babyvoeding maken volgens Arla een opmars. Meer dan 15% van de nieuwe productlanceringen in de afgelopen drie jaar bevatten biologische claims. De markt voor biologische babyvoeding groeit komende vijf jaar naar verwachting met 10%, waardoor de vraag naar biologische wei en lactose het aanbod snel zou kunnen overtreffen. Dat probleem is volgens Arla nu opgelost, aangezien de zuivelonderneming over de grootste biologische melkplas in de wereld beschikt en daarvoor niet langer afhankelijk is van de productie van biologische kaas.

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin