Skip to content

Aviko opent ‘modernste fritesfabriek van Europa’ in Poperinge

Vorige week opende Aviko een nieuwe fabriek in het Belgische Poperinge. Hiermee wil het voldoen aan de wereldwijde stijgende vraag naar (diepvries) aardappelproducten.

Updated on:
Business
Achtergrond
Aviko wil voldoen aan de wereldwijd stijgende vraag naar frites. - Foto:  Mateusz Slodkowski/SOPA Images/Shutterstock premium

Aviko wil voldoen aan de wereldwijd stijgende vraag naar frites. - Foto: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/Shutterstock

Vorige week opende Aviko een nieuwe fabriek in het Belgische Poperinge. Hiermee wil het voldoen aan de wereldwijde stijgende vraag naar (diepvries) aardappelproducten.

220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo frites per week. Dat zijn de hoeveelheden die fritesproducent Aviko in de nieuwe fabriek in Poperinge in België kan produceren. Per uur kan 25 ton aardappelen van boeren uit de omgeving en uit het noorden van Frankrijk worden verwerkt. De fabriek heeft een 67 meter lange fritestunnel en een vrieshuis van 42 meter hoog. Het bedrijf noemt het zelf de ‘modernste fritesfabriek van Europa’. De fabriek is namelijk sterk geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Aviko, dat onderdeel is van Royal Cosun, investeerde € 200 miljoen in de nieuwe productielocatie.

Personeel vinden is moeilijk

Die doorgevoerde automatisering is volgens Aviko ook nodig omdat het moeilijk is personeel te vinden in Zuidwest-Vlaanderen. Ongeveer 35 tot 40% van de werknemers in de fabriek, die vlak tegen de Franse grens staat, komt uit Frankrijk. In de nieuwe fabriek is werkgelegenheid voor 190 mensen. Het gaat om 125 nieuwe aanstellingen, de overige 65 komen over van de oude Poperingse fabriek waar een frietlijn wordt gesloten.

Er is hier ruimte om de fabriek nog te verdubbelen, al zijn daarover nog geen knopen doorgehakt

België is interessant voor Aviko

“België is voor ons interessant omdat er veel aardappelen geteeld worden’, zegt Cor Koole, projectmanager van de nieuwe fabriek tegen het Vlaamse nieuwsmedium De Tijd. “Het ligt dicht bij belangrijke exporthavens en bij de belangrijke consumptiemarkt Frankrijk, die we vanuit Nederland minder goed kunnen bedienen. We verwachten dat onze fabriek snel op volle capaciteit draait. Er is hier ruimte om de fabriek nog te verdubbelen, al zijn daarover nog geen knopen doorgehakt.”

Volgens Koole groeit de internationale markt voor diepvriesfrites jaarlijks met 4%. Het overgrote deel van de frites die uit de Poperingse fabriek komen, gaan naar het buitenland. China, India en andere Aziatische landen zijn groeimarkten.

Overname Eurofreez

Aviko streek in 2008 voor het eerst neer in België door de overname van de fabriek van aardappelverwerker Eurofreez, waar voornamelijk aardappelpuree en aardappelgratins werden gemaakt. Die fabriek staat niet ver van waar de nieuwe fabriek nu staat. In de jaren na de overname werd gekeken naar mogelijkheden voor uitbreiding, waarna in 2019 besloten werd een nieuwe fabriek te bouwen.

Resultaat nog niet op pre-coronaniveau

De aardappelverwerker draaide vorig jaar een omzet van € 907 miljoen. Het resultaat herstelde ten opzichte van 2020, toen Aviko zeer veel last had van wegvallende afzetmarkten door de lockdowns. Ondanks dat ook Aviko last had van kostenstijgingen. Maar het resultaat zit nog niet op het niveau van vóór de coronacrisis.

Over Aviko

Aviko werd opgericht in 1962 en groeide uit tot één van de vier grootste aardappelverwerkers ter wereld en Europa’s grootste producent van verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten. Het verwerkt ruim 2 miljoen ton aardappelen per jaar, verspreid over 13 productielocaties. Het bedrijf is in meer dan 110 landen actief.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin