Skip to content

Biologisch blijft groeien in Verenigde Staten

De kwartaalomzet van biologische groente en fruit gaat in de VS richting de €2 miljard.

Updated on:
Business
Nieuws
De kwartaalomzet van biologische groente en fruit gaat in de VS richting € 2 miljard. - Foto: Canva premium

De kwartaalomzet van biologische groente en fruit gaat in de VS richting € 2 miljard. - Foto: Canva

De verkoop van biologische groenten en fruit in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van 2021 met 3% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De kwartaalomzet gaat daarmee richting € 2 miljard. Dat meldt sectororganisatie Organic Produce Network (OPN) in haar kwartaalrapport.

De verkopen in supermarkten bleven toenemen, terwijl steeds meer foodservicebedrijven (restaurants en horeca) de deuren weer openden. Dit is opvallend, aangezien de retailomzet in het derde kwartaal van 2020 sterk werd beïnvloed door pandemiegedreven koopgedrag.

De omzet in het derde kwartaal van 2021 steeg 3,4% terwijl het volume 1,6% groeide. Ook de omzet in gangbare AGF nam toe (+2,3%), maar het volume kromp met 2,3% ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Biologische bessen

De verkoop van biologische bessen (zoals aardbeien, frambozen en bosbessen) is met een omzet van meer dan € 351 miljoen de grootste categorie. De omzet in deze categorie nam 11% toe, het volume groeide 7,3%. De tweede grootste categorie zijn voorverpakte salades. Hier steeg de omzet 2,5% naar € 332 miljoen. Het volume kromp echter 0,8%. De grootste toename in omzet is zichtbaar in verkoop van biologische appels. De omzet steeg met 12,7% naar € 122 miljoen. Qua volume, ruim 62.000 ton, waren het de biologische bananen die gedurende het derde kwartaal het best werden verkocht.

Normalisering koopgedrag

Drie categorieën, bessen, verpakte salades en appels, waren in het derde kwartaal van 2021 goed voor 85% van de jaar op jaar omzetgroei van alle biologische versproducten. In een aantal andere categorieën, als aardappelen, groenten en tomaten, nam de omzet af. In het rapport wordt gesproken van normalisering in koopgedrag na een extreem derde kwartaal in 2020.

OPN toont zich ondanks de bescheiden groeipercentages tevreden over de toegenomen verkoop van biologische versproducten, zeker na het afwijkende coronakwartaal in 2020.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin