Skip to content

Bionext: nieuw stimuleringsbeleid biologisch nodig

Foto: Canva

Foto: Canva

Brancheorganisatie Bionext pleit voor een nieuw stimuleringsbeleid dat zowel de vraag als het aanbod van biologische producten moet stimuleren.

‘Er is nog een enorm gat te overbruggen om naar 25% biologische landbouw te groeien in 2030, zoals het streven in de Green Deal van de Europese Commissie’, aldus Bionext. De omzet van producten met het biologische keurmerk steeg in 2019 met bijna 5%, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. Het biologisch marktaandeel steeg licht van 3,19% naar 3,21%. In totaal groeide de supermarktomzet met 4,3%. Daarmee lijkt de groei van biologisch van de afgelopen jaren te stagneren. In 2018 steeg de omzet van biologische producten in de supermarkt nog met 8,2%.

Aanbevelingen voor groei biologische markt

‘Voor een evenwichtige groei van de markt is het belangrijk dat vraag en aanbod gelijk oplopen, om te voorkomen dat boeren met overschotten blijven zitten’. Dat er drastische maatregelen moeten komen om die marktbeweging op gang te brengen, lijkt Michaël Wilde, directeur van brancheorganisatie Bionext, vanzelfsprekend. In september komt de biologische branche met aanbevelingen voor de Nederlandse overheid. Die moeten zorgen voor een forse groei in de biologische markt. Bionext noemt als voorbeeld dat een btw-verlaging consumenten kan stimuleren vaker voor biologische te kiezen. Gericht advies kan boeren helpen om de overstap naar biologisch makkelijker te maken.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin