Doorgaan naar artikel

Boerenbond achter verbod overname Carrefour

Het Canadese bedrijf heeft het bod inmiddels ingetrokken, maar praat wel verder met Carrefour over mogelijke samenwerking bij de inkoop of op andere terreinen. Foto: ANP

Het Canadese bedrijf heeft het bod inmiddels ingetrokken, maar praat wel verder met Carrefour over mogelijke samenwerking bij de inkoop of op andere terreinen. Foto: ANP

De Franse boerenbond FNSEA staat achter het besluit van minister Bruno le Maire van economische zaken om de overname van supermarktgigant Carrefour door het Canadese Alimentation Couche-Tard te verbieden.

Het Canadese bedrijf heeft haar bod inmiddels ingetrokken, maar praat wel verder met Carrefour over mogelijke samenwerking bij de inkoop of op andere terreinen.

“De toegang tot levensmiddelen en de soevereiniteit op voedingsgebied zijn onderwerpen van buitengewoon politiek belang. Bruno le Maire en zijn collega van landbouw Julien Denormandie hebben gelijk dat ze Carrefour terugroepen. De consumenten vereisen veel”, aldus voorzitter Christiane Lambert van de FNSEA op Twitter.

Gevoelige sector

Le Maire stelde al direct na het bekend worden van het onverwachte bod van Alimentation Couche-Tard dat hij daar weinig voor voelde. Later verduidelijkte de minister dat met de uitspraak ‘dat het gewoon een duidelijke nee is’. De minister kan een beroep doen op een wet die de staat de mogelijkheid biedt om in te grijpen wanneer als gevoelig aangeduide bedrijven in buitenlandse handen vallen. Die wet is oorspronkelijk ingevoerd voor bijvoorbeeld ondernemingen die militaire goederen maken of tegen Chinese overnemers. Maar sinds de coronacrisis beschouwt Frankrijk de hele voedselvoorziening en agrofood-industrie ook als gevoelige sector. In dat kader vindt Le Maire overname van de grootste supermarkt door een buitenlandse belager onaanvaardbaar.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin