Skip to content

Briljant Beyond Meat verliest al zijn glans op de beurs

Maakt producent van plantaardige vleesvervangers Beyond Meat een comeback?

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Maakt producent van plantaardige vleesvervangers Beyond Meat een comeback? Of is het bedrijf gedoemd tot verschoppeling op de beursvloer? Als je de berichten van analisten leest, kan het alle kanten op.

Beyond Meat was ooit het lievelingetje van de beurs. Na de introductie op de beursvloer schoten de aandelen omhoog. Beleggers en speculanten waren in mei 2019 op slag verliefd op de nieuwkomer. Het kon niet op. Aandelen werden uitgegeven voor $ 25 en op de eerste beursdag schoot de koers omhoog tot boven de $ 65 per aandeel.

Nog geen drie maanden later noteerde het aandeel al boven de $ 200 per stuk. Zo kon het natuurlijk niet doorgaan. En dat bleek al snel. Bijna net zo hard als het omhoog ging, viel het ook weer naar beneden. Half maart 2020 was het aandeel nog $ 54 waard. Daarna herstelde de handel in het aandeel weer en schommelde de prijs zo rond de $ 150 per stuk.

Vanaf juli vorig jaar raakte het aandeel langzaam maar zeker uit de gratie. Dat werd versterkt doordat financiële resultaten tegenvielen. Het dieptepunt werd bereikt na de presentatie van de kwartaalresultaten op 9 november van dit jaar. De koers van het aandeel zakte tot onder de $ 12 per stuk. Daarna krabbelde het aandeel op. Vorige week donderdag klom het aandeel tot boven de $ 16 en gloorde er weer hoop bij sommige beleggers. Vrijdag ging er echter ineens weer 8% van de beurswaarde verloren en zakte de koers onder de $ 15.

Sommige analisten gaven aan dat het aandeel zo weer boven de $ 20 staat als de weerstand op $ 17,50 wordt doorbroken. Maar in het algemeen worden voor het komende jaar koersdoelen aangehouden van € 5 tot € 15. Daarmee blijft de beurswaarde van Beyond Meat ver achter bij de hooggespannen verwachtingen bij de introductie van het aandeel op de beurs.

Beyond Meat heeft meer last van concurrentie

Vanwege de hoge inflatie laten consumenten in de supermarkten de relatief dure plantaardige vleesvervangers links liggen. Daarnaast loopt ook de afzet naar de foodserviceketen terug. En of dat niet genoeg is, heeft het bedrijf meer last van concurrentie gekregen.

Om de problemen het hoofd te bieden, heeft het bedrijf afscheid genomen van bijna een kwart van het personeel. Desondanks verwachten analisten de komende kwartalen aanhoudende verliezen. Al met al heeft het bedrijf dit jaar 77% van zijn beurswaarde verloren. Samen met havermelkproducent Oatly (-82%) behoort Beyond Meat dit jaar tot de verschoppelingen op de beursvloer.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin