Doorgaan naar artikel

Brits areaal biologisch neemt mondjesmaat toe

Het areaal biologische landbouw in het Verenigd Koninkrijk neemt toe, maar het gaat heel langzaam.

Nieuws
Agri
Het Britse areaal biologisch is niet meer dan 2,9% van het totale agrarische areaal in het VK. - Foto: Canva/SAKhanPhotography premium

Het Britse areaal biologisch is niet meer dan 2,9% van het totale agrarische areaal in het VK. - Foto: Canva/SAKhanPhotography

Het areaal biologisch in het Verenigd Koninkrijk neemt toe, maar het gaat heel langzaam.

Het areaal biologische landbouw in het Verenigd Koninkrijk heeft vorig jaar de 0,5 miljoen hectare overschreden. In totaal werd 506.000 hectare biologisch gebruikt, 17.000 hectare meer dan een jaar eerder. Dat is nog altijd niet meer dan 2,9% van het totale agrarische areaal in het VK, berekent het plattelandsministerie Defra. Bovendien is dat areaal sinds een piek van ruim 750.000 hectare in 2008 weer met een derde gekrompen.

In omschakeling naar biologisch

In het totale areaal is de grond die in omschakeling is naar biologisch meegeteld. Dat ging vorig jaar om 42.000 hectare vergeleken met 31.300 hectare in 2020. Die toename bij omschakeling is ook verantwoordelijk voor de totale groei van het areaal, legt Defra uit.

Sophie Kirk, business development manager bij de organisatie voor biologische landbouw en certificatie Soil Association: ”Het is bemoedigend te zien dat de statistieken een vertrouwen in de biologische landbouw tonen. Onze agrarische sector heeft de laatste paar jaar grote schokken doorstaan, maar de kansen voor duurzame landbouw blijven sterk met een stijgende consumentenvraag en ook steun van de overheid voor biologisch. Het is duidelijk dat zowel de regering als de kopers zich bewust worden van de voordelen die biologisch kan bieden voor de natuur en het milieu. Met de juiste stimulering kan natuur- en klimaatvriendelijk boeren snel groeien.”

5.700 biologische boeren, tuinders en verwerkers

Defra telde vorig jaar in totaal 5.700 boeren, tuinders en verwerkers die als biologisch te boek staan. Van het areaal is 61% in gebruik als permanente weidegrond. Net iets meer dan 1% van alle Britse runderen wordt biologisch gehouden.

Verder wordt op 46.600 hectare van het areaal tarwe of andere granen verbouwd, staat op 8.300 hectare groente, op 1.600 hectare aardappelen en is nog eens 2.400 hectare voor fruit en noten. Ook telt het VK 17.400 hectare onder de noemer ‘biologisch bos’, een areaal dat de laatste jaren gestaag groeit. Wat vee betreft is nog geen vol procent van de varkensstapel biologisch. Bij rundvee komt dat op 3,1% en bij schapen en lammeren op 2,2%.

Omzet bio voor het eerst boven de € 3,5 miljoen

De Soil Association deelde eerder mee dat de omzet aan biologische voedingswaren vorig jaar voor het eerst de grens van £3 miljoen ofwel € 3,5 miljoen had doorbroken. Die verkopen lagen daarmee ook 21% hoger dan in pre-coronajaar 2019.

Kirk wijst er echter op dat de meerderheid van de verkochte biologische producten nog altijd uit het buitenland aangevoerd moet worden: ”Dat is nodig om aan de groeiende vraag te beantwoorden. We hebben robuuste Britse leveringsketens nodig om meer biologische productie in eigen land te bewerkstelligen. De regering wil bij de landbouw vooral de grond, de wilde dieren en het milieu beschermen. Dat sluit goed aan bij groei van de biologische productie en zou elke boer en tuinder het vertrouwen moeten geven om op biologisch over te stappen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin