Brits pleidooi voor meer insectenmeel in veevoer

Bakken met meelwormen bij een insectenkweker. Tesco en WWF willen dat de Britse overheid de kweek ervan stimuleert. Tesco vindt het belangrijk veevoer duurzamer te maken richting een circulaire economie. - Foto: Koos Groenewold
Bakken met meelwormen bij een insectenkweker. Tesco en WWF willen dat de Britse overheid de kweek ervan stimuleert. Tesco vindt het belangrijk veevoer duurzamer te maken richting een circulaire economie. - Foto: Koos Groenewold

De toepassing van insectenmeel in veevoer kan de import van soja in het Verenigd Koninkrijk drastisch verminderen. Daarom vragen Tesco en het World Wide Fund for Nature (WWF) aan de overheid om de productie van insectenmeel te stimuleren.

Insectenmeel gebruiken om soja in vis- en veevoer te vervangen kan de toekomstige soja-voetafdruk van het Verenigd Koninkrijk (VK) met een vijfde reduceren. Zo wordt het vitale ecosysteem in de Braziliaanse Cerrado beschermd. Dat staat in een rapport van de grootste Britse supermarkt Tesco en milieugroepering WWF.

Stijgende vraag naar insectenmeel

De vraag naar insectenmeel van de Britse varkens-, pluimvee- en zalmsectoren kan oplopen tot rond 540.000 ton per jaar in 2050. De studie doet daarom een oproep aan de Britse regering om een aantal maatregelen te nemen. Zo moeten de wettelijke vereisten worden onderzocht om nieuwe substraten te kunnen gebruiken voor het kweken van insecten. Ook is financiële steun nodig om de sector op te schalen.

Verder stelt het rapport dat leveranciers en winkeliers samen moeten werken om de vraag naar insectenmeel op te voeren. Dit alles zou erfvoor zorgen dat de vernietiging van natuur wordt teruggedrongen.

Insecteneiwit in voer pluimvee en varkens

Het rapport komt een paar weken nadat de Europese Commissie een toelating heeft gegeven aan eiwit afkomstig van insecten voor verwerking in voer voor pluimvee en varkens. Molly Gupta, manager bosgrondstoffen bij WWF, somde bij de lancering van het rapport de belangrijkste voordelen van het gebruik van insectenmeel op. Volgens haar komt het hoge eiwitgehalte (56-82%) overeen met dat van vismeel (65%) en is het hoger dan dat van soja (48%). Insecteneiwit heeft ook een groot potentieel om bijproducten te verbeteren.

Als de productie van insectenmeel stijgt naar 540.000 ton, dan kan dat 524.000 soja en 16.000 ton vismeel vervangen, ofwel een vijfde van de verwachte Britse invoer van soja in 2050. Dat komt overeen met Tesco’s volledige soja-voetafdruk van 2018. Om jaarlijks die hoeveelheid soja te produceren is zo’n 150.000 hectare land nodig.

Volgens Gupta kan in 2050 rond 240.000 ton insectenmeel worden geproduceerd in 20 tot 25 Britse faciliteiten. Hoewel de kosten voor het produceren van insectenmeel in 2030 nog hoger zullen zijn dan die van soja (€ 585/ton versus € 468/ton) kunnen die productiekosten dalen door schaalvergroting.

Tesco: duurzaam veevoer voor circulaire economie

Tesco werkt al een jaar of vijf met insecten-start-ups, aldus Helena Delgardo Nordmann, hoofd partnership and marine bij het winkelbedrijf. Tesco erkent ook dat het belangrijk is om veevoer duurzamer te maken om verder te komen op weg naar een circulaire economie. “De overheid heeft hier een belangrijke rol te spelen door financiële steun te verlenen en samenwerking binnen de sector te stimuleren teneinde de vraag naar insectenmeel op te voeren.”

Ben Sharples, partner in het agrarische team bij advocatenkantoor Michelmores, voegt daaraan toe dat het belangrijk is dat het VK gelijke tred houdt met de veranderingen in de EU na de brexit, maar ook zijn eigen regels moet opstellen. Zo kan het VK zelf uitwerken welke substraten gebruikt kunnen worden voor de insectenkweek en welke voorzorgprincipes van toepassing moeten zijn.

Groene banen

William Clark, specialist bio-economie bij milieuorganisatie Zero Waste Scotland, denkt dat er ‘verrassende kansen zijn om groene banen te scheppen voor de agrarische sector in Schotland’.

Momenteel is echter sprake van een zware concurrentiestrijd met andere voersectoren die zwaar door de overheid worden gesubsidieerd. Er is weliswaar veel potentieel, maar insectenmeel zal niet van de ene op de andere dag soja kunnen vervangen, waarschuwt James McCulloch van de Agricultural Industries Confederation. ”

Het rapport is wat dat betreft eerlijk, soja zal nog geruime tijd bij ons blijven. Bovendien kijkt de voersector ook naar andere alternatieven, zoals koolzaadmeel, erwten of bonen, lupine en zonnebloemmeel alsmede andere hoog-eiwithoudende alternatieven, zoals synthetische aminozuren.”

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer