Britten stellen controle EU-producten verder uit

22-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van grenscontroles op producten uit de EU opnieuw uitgesteld.

Het ministerie van landbouw in Den Haag heeft dat opgemaakt uit een nieuwe versie van het Border Operating Model. De verplichte certificering en fysieke controles voor alle zuivelproducten gaat nu in vanaf 1 september 2022. Dit was eerst 1 juli 2022. De verplichte certificering en fysieke controles voor alle overige gereguleerde producten van dierlijke oorsprong, inclusief samengestelde producten en visserijproducten, gaat in vanaf 1 november 2022. Dit was eerst 1 juli 2022.

IT-systemen niet klaar

De Britten zouden de controles op invoer uit de EU, die nodig zijn vanwege brexit, eerst vanaf 1 april dit jaar invoeren maar dat wordt telkens verschoven. Dat gebeurt uit vrees dat die controles tot een verstoring van de aanvoer van voedingswaren en andere producten kan leiden. De Britse foodwereld benadrukt regelmatig dat de vereiste IT-systemen om de controles efficiënt te laten verlopen nog steeds niet klaar zijn.

Brits vrachtverkeer

De Europese Unie heeft de controles aan haar kant wel ingevoerd op 1 januari 2021, de datum waarop de overgangstermijn van brexit was afgelopen. Na een eerste intensieve actie door met name de Nederlandse douane – ‘This is Brexit Sir’ – lijken die controles niet of nauwelijks tot problemen te leiden bij de havens waar Brits vrachtverkeer binnenkomt.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer overBeheer