Skip to content

Laura Bromet: ‘Landbouwdebat moet meer over eten gaan’

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Laura Bromet: “Moet de overheid er niet voor zorgen dat er voor iedereen betaalbaar voedsel is? Of moeten we het overlaten aan voedselbanken?" - Foto: ANP premium

Laura Bromet: “Moet de overheid er niet voor zorgen dat er voor iedereen betaalbaar voedsel is? Of moeten we het overlaten aan voedselbanken?" - Foto: ANP

Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) vindt dat het landbouwdebat in de Tweede Kamer wel heel erg veel gaat over emissies: over broeikasgassen, over stikstof, over fosfaat. “Maar voor de gewone Nederlander zijn dat onderwerpen die ver weg staan. Het is juist het eten waarover het moet gaan.”

Haar eigen partij doet volop mee aan de discussies over de emissies en lanceert ook plannen om die te verminderen, zoals het plan om de stikstofemissie uit de landbouw met 50% te verlagen, de inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verkleinen en de fosfaatbelasting in het milieu te reduceren.

Moet de overheid er niet voor zorgen dat er voor iedereen betaalbaar voedsel is?

Visie op voedsel

Nu wil Laura Bromet samen met haar collega Lisa Westerveld nieuwe accenten leggen. Ze denkt al langer na over een visie op voedsel. “Het moet in de Kamer meer gaan over het voedselbeleid, in plaats van over het landbouwbeleid”, zegt Bromet.

Om te weten wat er speelt in het land, gaat ze in verschillende provincies het gesprek aan met mensen en organisaties die zich bezighouden met eten – in de breedste zin van het woord, onder het motto ‘Lunchen met Lisa en Laura’.

Productie van voldoende en gezond eten is één ding, de beschikbaarheid van betaalbaar voedsel is net zo belangrijk, vindt Bromet. “Moet de overheid er niet voor zorgen dat er voor iedereen betaalbaar voedsel is? Of moeten we het overlaten aan voedselbanken om eten te geven aan arme mensen die niet genoeg geld hebben om het eten te kopen?”

Participatiesamenleving

Zij ziet dat de overheid in de afgelopen decennia steeds meer overlaat ‘aan het individuele lot’. “Mensen moeten het zelf uitzoeken in de participatiesamenleving. Tegelijk ontstaan er initiatieven om de gaten te vullen. De voedselbanken zijn daarvan een voorbeeld. Maar die initiatieven lopen weer tegen allerlei overheidsregels aan. Moeten we die initiatieven meer ruimte bieden, of zouden we moeten voorkomen dat die initiatieven nodig zijn?”

Zoeken naar lokale praktische oplossingen

Bromet en Westerveld willen in gesprekken in de provincies van de mensen zelf horen hoe zij daarover denken. “Wat is er mis met ons beleid, dat er particuliere initiatieven nodig zijn om het gat te vullen?” Bromet noemt dat de onderwerpen van de ‘linkse kant’ van GroenLinks. Zij probeert – met haar achtergrond als voormalig gemeenteraadslid – net als haar collega Westerveld vaak lokale praktische oplossingen te vinden. “Down to earth”, zegt Bromet. De twee Kamerleden proberen met de provinciale lunches ook het beeld van zich af te werpen dat GroenLinks een Randstedelijke partij is. Bromet citeert met instemming een Fries Statenlid, die haar zei dat alle Friezen eigenlijk GroenLinks zijn, ‘alleen ze weten het nog niet’.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin