Skip to content

Brood, de vergeten eiwitbron

Bij eiwitten denken we aan vlees, kwark, bonenburgers en sportshakes. Brood zien mensen vaak over het hoofd als belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Brood, de vergeten eiwitbron premium

Brood is een eiwitbron die bovendien steeds vaker van dichtbij komt. - Foto: Canva/Slatan

Op de kaft van de Nationale Eiwitstrategie prijkt een boterham met pindakaas. Een alledaagse, voedzame en betaalbare maaltijd. Maar in het hele rapport wordt vervolgens niets meer gezegd over die boterham. In een wereld waarin eiwitten vaak worden geassocieerd met vlees of trendy kwark, bonenburgers en sportshakes, wordt brood vaak over het hoofd gezien als een belangrijke bron van (plantaardige!) eiwitten. Slechts 28% van de Nederlanders zien brood als een bron van eiwit, blijkt uit GfK-onderzoek.

De eiwittransitie staat volop in de spotlights. Daarom is een grote zoektocht gestart naar nieuwe eiwitbronnen. Vleesvervangers op basis van peulvruchten of insecten, plantaardige drank als alternatief voor zuivel: noem maar op. Maar het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. We vergeten dat brood en graanproducten een belangrijke leverancier van plantaardig eiwit zijn, zelfs al in ons huidige voedingspatroon. Een stille kracht die recht voor onze neus ligt. Met 2 sneetjes volkorenbrood krijg je al 7,8 gram eiwit binnen. Dat is meer dan een ei, avocado of glas sojadrink.

Wat we ons niet realiseren, is dat we al bijna een kwart (22%) van de eiwitinname binnen krijgen via graanproducten, waaronder brood. Kijken we alleen naar plantaardige eiwitten, dan komt 47% uit brood (Voedselconsumptiepeiling 2012-2016).

Met 2 sneetjes volkorenbrood krijg je al 7,8 gram eiwit binnen. Dat is meer dan een ei, avocado of glas sojadrink

Graan voor brood van eigen bodem

Brood is een eiwitbron die bovendien steeds vaker van dichtbij komt. Graan voor brood komt veelal uit landen als Frankrijk, Duitsland en ook steeds vaker uit Nederland zelf. Het wordt uiteindelijk gebakken in de regio. Ook in deze trend van bewust eten en lokale voedselproductie (ook een aandachtspunt van de Nationale Eiwitstrategie) past brood dus prima.

Kijk verder dan vezels en koolhydraten

Volkorenbrood is een basisvoedingsmiddel dat een belangrijk onderdeel vormt van een gezonde en duurzame voeding. Bovendien levert het een scala aan voedingsstoffen voor een kleine prijs. Tot nu toe lag de focus van voorlichting op brood als een belangrijk bron van energie (koolhydraten) en vezels. Dat is bijvoorbeeld te zien in de Schijf van Vijf. Daarin zet het Voedingscentrum vlees en zuivel neer als eiwitbron, en brood en aardappelen als leverancier van de koolhydraten.

Opvallend is dat (eiwit uit) graan wel al veel wordt gebruikt in vleesvervangers. De industrie weet deze eiwitten dus wel te vinden. En ook organisaties als het WWF-NL geven aan dat volkorengranen een nog grotere rol spelen in het dieet van de toekomst. De weg is dus vrij om de (volkoren) boterham te omarmen als bron van eiwitten, en dit mee te nemen in voorlichting en beleid.

Lees ook: WWF lanceert ‘duurzaam menu in balans met natuur’

Gezonde verduurzaming

Eetgedrag veranderen blijkt niet zo makkelijk. Bewustwording creëren is nodig; we hoeven immers niet méér eiwitten te gaan eten, alleen kiezen voor gezondere en plantaardige opties, zoals volkorenbrood. Laten we dus wat meer waarde geven aan die boterham: het past in een gezond en plantaardig dieet, is goed voor jou en voor de planeet!

Snel delen

Linda van Zonsbeek
Linda van Zonsbeek

Kennisspecialist voeding & gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin