Skip to content

Betekenis eiwittransitie

Eiwittransitie magazine
Eiwittransitie is de verschuiving van dierlijke naar meer plantaardige en alternatieve eiwitten. – Foto: F&A

Wat is de eiwittransitie?

Verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de gezondheid van mensen en dieren. Dierlijke producten vormen nu de belangrijkste bron van eiwitten in het menselijk eetpatroon. Het consumeren van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitrijke producten heeft volgens velen veel voordelen voor het milieu en de gezondheid van mensen. Daarom wordt een meer plantaardig dieet steeds meer aangeraden. Een veelgenoemde term voor de verschuiving van dierlijke naar andere eiwitten is de eiwittransitie

Alternatieve eiwitten

Naast plantaardige eiwitproducten zoals peulvruchten, noten en plantaardige zuivel- en vleesvervangers, krijgen ook alternatieve eiwitbronnen de aandacht in de eiwittransitie. Daarbij valt te denken aan voeding met ingrediënten op basis van insecten, algen, zeewier, kweekvlees of die zijn gemaakt met behulp van precisiefermentatie

Aanbod plantaardige eiwitten

Voedselproducenten zetten vol in op de eiwittransitie. Je kunt in de retail en de horeca bijna niet meer heen om alternatieven voor vlees, zuivel en vis. Het aandeel plantaardige eiwitten in het assortiment van bijvoorbeeld supermarkten neemt toe. 

Aanbevolen verhouding plantaardig-dierlijk

Overheden, gezaghebbende organisaties en adviesraden stimuleren een meer plantaardig dieet. Over de ideale verhouding verschillen de meningen. Het minimale doel van de Nederlandse overheid is een consumptiepatroon met 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten in 2030. Volgens de Gezondheidsraad, die de overheid adviseert, is een verschuiving naar 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten gezonder.

Waarom is de eiwittransitie ontstaan?

Gezondheid en duurzaamheid

Er zijn verschillende redenen waarom de eiwittransitie op gang is gekomen: 

  • Sommige consumenten kiezen vanwege zorgen over dierenwelzijn voor minder of geen vlees en/of zuivel (flexitariërs en/of vegetariërs). Sommigen eten om die reden helemaal geen producten met dierlijke ingrediënten (veganisten). 
  • Gezondheid is ook een reden om vaker voor plantaardige voeding te kiezen. Volgens de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum verkleint een meer plantaardig dieet het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. 
  • Anderen vinden duurzaamheid een belangrijke reden om te verschuiven van dierlijke naar meer plantaardige voeding: plantaardige productie heeft vaak een kleinere impact op het milieu dan dierlijke productie. 
  • Voedselzekerheid speelt ook een rol in de eiwittransitie. Om alle mensen wereldwijd te kunnen voorzien van gezonde voeding met oog voor klimaat en milieu, kan een meer plantaardig dieet veel voordelen bieden.

Lees meer over gezondheid en duurzaamheid in de eiwittransitie

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws uit de foodsector.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
JJJJ dash MM dash DD
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin