Brussel komt met regels voor veiligstellen cruciale grondstoffen

14-09 | |
De EU moet leren van de wurggreep van gasleverancier Rusland, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement. - Foto: ANP
De EU moet leren van de wurggreep van gasleverancier Rusland, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement. - Foto: ANP

De Europese Commissie komt met nieuwe regels om de EU te verzekeren van de aanvoer van cruciale grondstoffen. Dat moet helpen Europa los te maken uit de greep van China op bijvoorbeeld grondstoffen voor chips en accu’s.

De EU moet leren van de wurggreep van gasleverancier Rusland en zich niet uitleveren aan China, waarschuwt commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze wijst erop dat China bijna 90% van alle zeldzame aardmetalen en 60% van al het lithium op aarde verwerkt.

Nieuwe afspraken met grondstoffenproducenten

De EU moet volgens Von der Leyen strategische reserves aanleggen en schakels in de hele aanvoerketen aanduiden die daarvoor van belang zijn. Von der Leyen wil zich sterk maken voor nieuwe handelsafspraken met grondstoffenproducenten als India, Australië, Chili en Mexico. De achterstanden die de EU had in de productie van accu’s en chips worden dankzij ingrijpen en samenwerken met de industrie ook ingelopen, stelt de commissievoorzitter bemoedigend.

Fonds voor Europese bedrijven op wereldmarkt

Von der Leyen kondigde ook aan zich in te zetten voor een Europees Soevereiniteitsfonds. Dat lichtte ze niet verder toe, maar plannen voor zo’n fonds doen al langer de ronde. Ze zouden Europese bedrijven een steuntje in de rug moeten geven op de wereldmarkt. Het fonds zou risico’s kunnen afdekken en kredieten kunnen verstrekken waar particuliere geldschieters zich niet aan wagen nu de wereldwijde vrijhandel meer en meer onder druk staat.

Lees ook: EU richt waterstofbank op om waterstofmarkt op gang te krijgen

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer