Doorgaan naar artikel

Bulgaar betaalt 11,5% meer voor brood

Bulgaren hebben de broodprijzen in de afgelopen drie jaar fors zien stijgen.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Bulgaren hebben de broodprijzen in de afgelopen drie jaar fors zien stijgen.

Afgelopen jaar werd brood zelfs 11,5% duurder, blijkt uit cijfers die het Europese statistische bureau Eurostat heeft verzameld. In een paar jaar tijd is brood in Bulgarije ruim 40% in prijs gestegen. Daarmee is het land koploper binnen de Europese Unie. In Hongarije en Polen werd vanaf 2017 ook een stevige prijsstijging ingezet voor brood. Sindsdien moet de consument daar ook al ruim een derde meer betalen voor het brood dan vijf jaar geleden. Kortom in veel Oost-Europese landen zijn de broodprijzen de laatste jaren fors verhoogd.

Brood 0,05% duurder in Nederland

In dezelfde periode stegen de broodprijzen in Nederland nog geen 5%. Afgelopen jaar werd brood in Nederland volgens de Europese berekeningsmethode slechts 0,05% duurder. Daarmee is de Nederlandse consument binnen de EU het gunstigst uit wat prijsverschil met 2020 betreft. Het gemiddelde prijsniveau voor brood in de EU steeg afgelopen jaar met 2,8%.

Wat dat betreft zien de oosterburen hun broodprijzen sterker stijgen. De prijsstijging daar was in 2021 groter dan in Nederland en ook groter dan het gemiddelde in de EU. In Duitsland kwam er afgelopen jaar bijna 4% bovenop de prijs. Dat is de sterkste prijsverhoging in jaren. Sinds 2015 is brood voor de Duitse consument bijna 14% duurder geworden.

In het algemeen is brood een product dat ook niet zo snel in prijs stijgt

In Zuid-Europese landen is de prijsontwikkeling bij brood vergelijkbaar aan die in Nederland. In deze landen werd brood de sinds 2015 zo’n 2 tot 5% duurder en bleef de prijsstijging afgelopen jaar beperkt tot minder dan 1,5%. In Griekenland is brood ondanks een lichte prijsstijging vorig jaar zelfs iets goedkoper dan in 2015.

In het algemeen is brood een product dat ook niet zo snel in prijs stijgt. In de eurozone kwam de gemiddelde prijsstijging de afgelopen jaren niet boven de 2%.

Inhaalslag Oost-Europa

De prijsverhoging valt met 6% in de negentien eurolanden dan ook nog een stuk lager uit dan de 11% in de 27 EU-lidstaten. Dat verschil is dan ook vooral te verklaren door de inhaalslag die gemaakt wordt in Oost-Europa. Toch is het brood in Oost-Europa nog niet op het prijsniveau zoals we in het Westen kennen. In de supermarkt koop je volgens Hikersbay.com voor gemiddeld 1,1 Bulgaarse lev een witbrood van 500 gram. Dit komt neer op 56 cent per stuk. De Lidl in Sofia verkoopt een luxe brood van 405 gram met drie soorten zaden voor 70 cent. In de aanbieding dat wel, normaal kost dit brood € 1,40 per stuk.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin