Skip to content

CBS: inflatie in januari opgelopen naar 7,6%

De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen.

Foto: ANP

Foto: ANP

De inflatie in Nederland is in januari flink doorgestegen naar 7,6% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Stijgende voedselprijzen spelen daarin een rol. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europese geharmoniseerde methode (HICP). Volgens die methode was de geldontwaarding in december 6,4%. Het CBS komt met het cijfer, vooruitlopend op de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

Al langer inflatie

De prijzen stijgen al langer. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voedings- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt.

Volgende week publiceert het CBS de Nederlandse inflatiecijfers volgens zijn eigen rekenmethode. Die komen doorgaans iets lager uit en stonden in december op 5,7%. Dat was het hoogste niveau in bijna 40 jaar. Volgens het CBS was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de laatste maand van 2021 bijna 75% hoger dan een jaar eerder.

HCIP

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken, is de HICP bedacht. Volgens deze methode bedroeg de Nederlandse inflatie over heel 2021 2,8%.

Verenigd Koninkrijk

Ook het Verenigd Koninkrijk meldt woensdag 2 februari opnieuw grote prijsstijgingen. Britse detailhandelsbedrijven hebben in januari hun prijzen in het snelste tempo verhoogd in meer dan 9 jaar. Winkeliers in de hele sector proberen zo de sterk stijgende kosten voor voedsel, brandstof en transport door te berekenen aan consumenten, meldt het British Retail Consortium (BRC) op basis van een onderzoek in de sector.

Volgens BRC zijn de prijzen afgelopen maand met 1,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is bijna het dubbele van het tempo dat in december werd geregistreerd. De voedselprijsinflatie steeg tot 2,7%, tegenover 0,9% bij de non-foodwinkels.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin