Koning Charles III uitgepraat als natuur- en milieuvriend

14-09-2022 | |
Charles III
Koning Charles III vorig jaar op zijn landgoed Highgrove in in Tetbury, Gloucestershire, toen hij nog kroonprins was. – Foto: ANP

De Britten hebben met Charles III in feite een biologische boer op de troon. De nieuwe koning was altijd nauw betrokken bij een van zijn landbouwbezittingen. Vanaf nu zal hij zich minder kunnen uitspreken over zaken als landbouw, milieu en klimaat.

De nieuwe Britse Koning Charles III stond tijdens zijn lange jaren als kroonprins vooral bekend als uitgesproken natuur- en milieuvriend. Charles werd vaak aangeduid als één van de eerste ‘environmentalists’, bezat een groot agrarisch bedrijf dat strikt biologisch werd gerund, onderhield nauwe banden met de boeren en het platteland in het algemeen en sprak ook in zijn vele toespraken en zelfs in brieven aan ministers vaak over zijn zorgen over klimaat en milieu. Maar nu als koning zal hij zich houden aan de strikte onpartijdigheid.

Duchy of Cornwall

Charles groene ideeën komen praktisch gesproken vooral tot uiting in het enorme Duchy of Cornwall. Dat is een 5.500 hectare groot hertogdom dat al meer dan 700 jaar eigendom is van de Britse troonopvolger en hem rond de € 23 miljoen aan inkomsten oplevert. Het Duchy bezit als onderneming onder meer winkelcentra en kantoren en andere grote financiële belangen. Het gebied zelf omvat meer dan 260 boerderijen waaronder Charles’ eigen biologische boerenbedrijf Highgrove. Bekend zijn in dat kader de foto’s waarop de prins, soms samen met zijn oudste zoon William, de koeien inspecteert.

Een deel van de oogsten wordt verwerkt door The Duchy Originals. Dat is een in 1990 door Charles opgerichte producent van onder andere biologische haverkoekjes, vlees, vleesproducten, kaas, bier en jam. Maar een verkeerd gelopen avontuur op de Amerikaanse markt in combinatie met de financiële crisis van 2008 bracht het bedrijf zodanig in de rode cijfers dat het uiteindelijk gered moest worden door supermarkt Waitrose.

Verder heeft de toen nog prins sinds 2020 een biologisch boerenbedrijf van 2.000 acres op een ander door hem beheerd koninklijk landgoed, Sandringham. Elders in Zuid-Engeland nam Charles al in de jaren tachtig het initiatief voor het modeldorp Poundbury, waar idylle en ‘countryside’ de boventoon voeren.

Zorgen over klimaatverandering

Als kroonprins nam Charles vaak de vrijheid om ministers een – vaak politiek beladen – briefje te sturen. Zo pleitte hij voor het ruimen van dassen om de grote epidemie van rundertbc onder controle te krijgen. Ook vroeg hij de supermarkten aan banden te leggen omdat ze de boeren oneerlijk behandelen. In zijn vele toespraken stond daarnaast vaak zijn grote zorgen over de klimaatverandering en het milieu centraal. Zo vroeg hij tijdens de grote klimaatconferentie Cop26 in Glasgow om ‘een Marshall plan voor klimaat, milieu en natuur’.

Als King Charles III zal hij zich echter verre houden van enige interventie, heeft hij al eerder laten weten. ‘’Het idee dat ik net zo zou handelen als ik als kroonprins deed, is complete onzin, want de twee situaties zijn volkomen verschillend. Bovendien zijn er veel anderen die hun mening uiten over de belangrijke maatschappelijke problemen van deze tijd, op de eerste plaats klimaatverandering.” Dat wordt opgevat als een verwijzing naar zoon William, nu de kroonprins en de baas van het Duchy of Cornwall. Die is minder een ‘country boy’ dan zijn vader. Hij heeft zich tot nu toe wel regelmatig uitgelaten over het milieu, maar of hij ook een voorstander is van biologische landbouw, is niet bekend.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer