China vindt weer coronavirus op voedingsmiddelen

17-11-2020 | |
Winkelschap in China met bevroren vlees. - Foto: Reuters
Winkelschap in China met bevroren vlees. - Foto: Reuters

China heeft het coronavirus gevonden op geïmporteerde voedingsproducten uit Latijns-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Afgelopen weekend maakte de Chinese stad Jinan bekend het coronavirus te hebben aangetroffen op rundvlees en andere vleesproducten en de verpakkingen uit Brazilië, Bolivia en Nieuw Zeeland. Twee andere steden vonden het virus op verpakkingen van varkensvlees uit Argentinië.

Het zijn niet de eerste berichten over China die het virus aantreft op voedingsmiddelen. Het land schaalt het testen van voedingsmiddelen op, nadat het eerder al het virus aantrof op geïmporteerd voedsel. Volgens persbureau Reuters worden nu alle geïmporteerde voedselproducten getest en gedesinfecteerd.

Geen besmetting via voedsel

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het risico om het coronavirus op te lopen van bevroren voedsel laag. In Nederland wordt de opvatting van de WHO gevolgd. Navraag bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) leert dat de overheidsinstantie ook geen onderzoek doet naar de aanwezigheid van het coronavirus op levensmiddelen omdat het niet aannemelijk is dat mensen het coronavirus kunnen krijgen via besmet voedsel.

Politiek gedreven

Vorige week heeft de Chinese Nationale Gezondheids Commissie gezegd de invoer van 99 leveranciers uit 20 landen te hebben opgeschort vanwege aangetroffen coronavirus op producten afkomstige van deze leveranciers. Eerder stonden ook Nederlandse slachterijen op die lijst vanwege die zorgen. China stelt dat deze maatregelen nodig zijn om het binnenhalen van het virus, dat in het land grotendeels is ingeperkt, te voorkomen.

Volgens Reuters leiden de maatregelen in China tot verstoring in het logistieke netwerk. Sommige vrieshuizen worden voor langere tijd gesloten wanneer het coronavirus bij een medewerker in verband wordt gebracht met een geïmporteerde lading. Volgens sommige diplomaten zouden de maatregelen en importverboden ook politiek gedreven zijn.

KloostermanBeheer