Skip to content

Voedselverspilling is Chinese overheid doorn in het oog

China verspilt jaarlijks grote hoeveelheden voedsel.

Updated on:
Achtergrond
Food
China voedselverspilling premium

Graanopslag. De kwaliteit van het transport, de opslag en de verwerking zorgen er in China voor dat jaarlijks 35 miljoen ton graan verloren gaat. Foto: Canva/Gaussian_Blur

China verspilt jaarlijks grote hoeveelheden voedsel. Dit ondermijnt niet alleen de voedselzekerheid in het land, het druist ook in tegen de pogingen van Peking om de afhankelijkheid van import te verminderen.

De kwaliteit van het transport, de opslag en de verwerking zouden flink bijdragen aan het verlies van voedsel in China. Vaak is sprake van ondermaatse methoden, aldus een overheidsrapport. Ook zijn de binnenlandse agrarische producten, die zijn geteeld met Chinese zaden, minder goed bestand tegen transport dan ingevoerde producten. Door al deze problemen zou jaarlijks 35 miljoen ton graan verloren gaan, ongeveer 5% van de jaarlijkse graanproductie.

In totaal zouden Chinese consumenten jaarlijks voor € 27 miljard aan voedsel verspillen

De Chinese consument neemt het ook niet zo nauw. Volgens hetzelfde rapport wordt elk jaar tussen 12 miljoen en 14 miljoen ton voedsel verspild in openbare eetgelegenheden, met name in de stedelijke gebieden van China. In totaal zouden Chinese consumenten jaarlijks voor € 27 miljard aan voedsel verspillen.

Een anti-voedselverspillingswet

President Xi Jinping verklaarde met de campagne ‘schoon bord’ de oorlog aan de verspilling. In een poging om het spilgedrag van consumenten aan banden te leggen, voerde Peking zelfs een anti-voedselverspillingswet in. Gasten en restaurants moeten nu buitensporige bestellingen vermijden en boetes betalen wanneer zij een bepaalde hoeveelheid voedsel verspillen.

In een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, nemen Chinese onderzoekers zeven belangrijke voedselgroepen onder de loep. Tarwe bleek het meest te worden verspild in de onderzochte periode van 2010 tot 2019. Tarwe was goed voor 38% van de verspilling in de zeven onderzochte groepen, terwijl melk met een aandeel van 4% het minst werd verspild.

Tomaten waren goed voor 19%, terwijl appels een aandeel hadden van 13%. Varkensvlees (10%), vis (8%) en sojabonen (8%) scoorden lager. De onderzoekers maken in de studie een onderscheid in de verschillende schakels van het proces, van productie tot consument. Tijdens de op- en overslag kwam het verlies van tarwe uit op een aandeel van 56% in het totale verlies van de zeven voedselgroepen.

Tarwe, appels, tomaten, varkensvlees en melk werden het meest verspild tijdens de consumptie

Bij de verwerking en verpakking had tarwe een aandeel van 36% en bij de consumptie was dit 48%. Bij tomaten hadden de productie (28%) en marketing (25%) een groot aandeel in het totaal van de voedselgroepen. Tarwe, appels, tomaten, varkensvlees en melk werden het meest verspild tijdens de consumptie, terwijl sojabonen het meest werden verspild bij de verwerking en verpakking. Een scenariohypothese wees uit dat een reductie van 5% verlies in elke fase de importvraag naar sojabonen met 7% zou verminderen.

Concrete doelen voor het terugdringen van voedselverspilling

De voedselverspilling is des te pijnlijker omdat Peking al jaren werkt aan verbetering van de binnenlandse voedselvoorziening. In de praktijk blijkt de afhankelijkheid van import sinds het jaar 2000 echter toe te nemen.

Volgens de aanbevelingen in de studie zou China moeten streven naar concrete doelen voor het terugdringen van voedselverspilling, per categorie en per fase. Omdat vooral de grote verliezen onrust baren, met problemen van slechte infrastructuur en inefficiënte machines, moeten de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologie voorrang krijgen. Tarwe verdient daarbij extra aandacht, omdat het in grotere hoeveelheden aanwezig is in de productieketen.

Lees ook de andere artikelen in deze reeks over hoe China zijn voedselvoorziening wil veiligstellen:

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin